Onafhankelijk advies over energiebesparing, domotica & duurzaamheid

Koelen/verwarmen

A++ Airco op de zolder overloop

Een geïsoleerd huis dat snel op temperatuur is in de winter is heel erg prettig, maar als er in de zomer een zonnetje op het huis staat wordt het al snel warm. Die warmte gaat er vervolgens maar heel langzaam uit. En omdat ik snel last van de warmte heb, moest er een airco komen. Natuurlijk een die zuinig is en ook kan verwarmen.

FTXS-K

Uiteindelijk is het de Daikin FTXS35K geworden. Deze heeft zowel voor verwarmen als koelen een A++ label (SEER  7,47 en een SCOP 4,85) en is toch nog enigszins betaalbaar. De buitenunit staat op het platte dak van de dakkapel, en de binnenunit hangt op de overloop van de zolder. Dat bleek de strategisch beste plek te zijn als je niet op elke kamer een andere unit wilt of kunt installeren.

De warme lucht die opstijgt wordt dus op het warmste punt gekoeld. Ik hoop dat de koude zich een beetje zal verplaatsen om zo de slaapkamers enkele graden koeler te maken. Installateurs konden niets garanderen, maar we zullen ervaren hoe het in de praktijk uit gaat vallen. Het benodigde vermogen is ook niet helemaal conform de officiële berekeningen. Eigenlijk is het dus alleen topkoeling. De ervaring tot nu toe op niet al te warme dagen is dat het verschil goed merkbaar is.

Trillingen buitenunit

De buitenunit is echt fluisterstil. In de tuin hoor je er helemaal niets van. Op het dak slechts een zacht gezoem. In de kamer eronder hoor je echter de dakkapel zachtjes meetrillen. De trillingen van de compressor worden doorgegeven aan de houten constructie van de dakkapel. Trillingsdempers of rubber matten helpen maar iets. De laatste optie is nog om de buitenunit op zware tegels te zetten. Dat moet ooit nog gebeuren. Voorlopig slaapt er nog niemand.

Verwarmen

Wel weet ik nu zeker dat ik geen lucht/water warmtepomp op het dak ga zetten. Als de gasketel vervangen moet worden door een lucht/water warmtepomp zal die maar in de tuin moeten komen te staan.

De airco kan ook verwarmen in de winter. Doordat warme lucht opstijgt is de plaatsing voor verwarmen niet de meest ideale. De ventilator zal de warmte echt naar beneden moeten blazen. Ook dit is afwachten hoe het in de praktijk zal gaan. Hopelijk zullen er wat m3’s gas mee bespaard worden.

5 Comments

 1. Nives van Vliet-Jovanovic

  goedemorgen, voor een zolder kamertje van 12 vierkante meter, wil ik graag een airco laten pleetsen. Kunt u mij zeggen wat het zou kosten ?

 2. R.

  Ik wil zelf ook graag een airco op overloop. Op de meest geschikte plek heb ik
  4 cm ruimte tussen plafond en de airco. Op de foto hierboven zie ik dat de airco dichtbij het plafond hangt. Heeft dit effect op de werking van de airco?

  • Comment by post author

   Het is op deze foto niet goed te zien, maar het dak loopt in een punt. Er is dus nog heel veel ruimte boven de unit. In de handleiding staat wat de minimale ruimte moet zijn. 4 cm is weinig, maar misschien kan het wel.

 3. R.

  Dank voor jouw reactie. Als het op de deurpost gemonteerd kan worden, dan wordt de ruimte 10 cm.

Laat een reactie achter

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.