Onafhankelijk advies over energiebesparing, domotica & duurzaamheid

Energiebesparing

3 Tips voor de die-hard energiebespaarder

Alles in huis is al zuinig. Het jaarverbruik is al gedaald tot onder de 2000 kWh en toch kan het nog steeds beter. De afgelopen weken ben ik verder gaan zoeken en de volgende dingen nog gevonden:

A++ LED lamp 36 % zuiniger dan spaarlamp

LED lampen heb je tegenwoordig ook al in de A++ klasse. Om 806 lumen (60 watt gloeilamp) te produceren heeft een goede LED lamp nog maar 7 Watt nodig. Eerdere ledlampen van die sterkte verbruikten nog ca. 10 Watt. Een spaarlamp gebruikt daarvoor 11 Watt. Vervang je een spaarlamp van 11 Watt voor een A++ LED lamp, scheelt dat nog eens 36 %.

Waterkoker met eenkopsaanduiding

De waterkoker ging kapot en is vervangen door een kleinere waterkoker die het waterniveau al laat zien dat geschikt is voor een kopje thee. De oude was pas afleesbaar bij 0,5 L. Aangezien er vaak een of twee kopjes thee worden gezet zal dat op jaarbasis ook weer enkele kWhs zijn.

Zuinige NAS

Een NAS is zuiniger dan een server. Maar het energieverbruik van een NAS is in 4 jaar ook gehalveerd. En gebruik je een laptop harde schijf of SSD in plaats van een gewone harde schijf, dan scheelt dat nog enkele Watts.

 

Laat een reactie achter

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.