Onafhankelijk advies over energiebesparing, domotica & duurzaamheid

Duurzaam

Zonnepanelen plat op plat dak

Op het platte dak van de schuur liggen sinds vandaag drie zonnepanelen. Ze liggen bijna geheel vlak. Voor de opbrengst schijnt het niet veel uit te maken, maar er zitten wel een aantal voordelen aan.

Zo zijn ze vanaf de straat niet te zien, hoeft er geen afstand tussen de panelen bewaard te worden vanwege schaduw van het paneel ervoor en hoeft er veel minder ballast op omdat ze nauwelijks wind kunnen vangen. Wel moeten ze misschien af en toe schoongemaakt worden omdat vuil er wat minder makkelijk afspoelt.

Omdat ze niet in een hoek op het zuiden gericht staan, hoop ik dat er ‘s ochtends en ‘s avonds als de zon in het oosten of westen staat meer opwekken dan ze zouden doen als ze wel in een optimale hoek op het zuiden zouden staan. Dan is de piekopbrengst wel wat lager, maar heb je een wat gelijkmatigere opbrengst gedurende de dag. Of dit echt zo is zal de praktijk uit moeten gaan wijzen.

Emphase 215 micro omvormer

De panelen hebben elk hun eigen omvormer. Het voordeel hiervan is dat hij elk paneel optimaal aan kan sturen. Soms zitten er wat productieverschillen in een paneel waardoor ze niet allemaal evenveel opleveren. Een klassieke omvormer zou dan op de capaciteit van de zwakste schakel gaan werken. Als er schaduw op een van de panelen valt, heeft dat invloed op alle panelen.

Een micro omvormer heeft dat niet. Ook al ligt er maar een paneel in de zon, deze gaat dan gelijk elektriciteit produceren. Omdat de omvormer zich per paneel aan kan passen, liggen de opbrengsten vaak hoger dan het opgegeven vermogen. Bovendien hebben ze een langere levensduur en een langere garantietermijn.

Aanschaf en installatie

De panelen en de omvormers komen bij Waterland Solar vandaan. Met drie panelen en drie omvormers kwam de totaalprijs op € 1375. Let wel op dat er geen kabel bij wordt geleverd die vanaf de panelen naar het stopcontact loopt. Gelukkig kon die nog worden nageleverd.

Met subsidie van de Stichting Duurzaam Waterland en de BTW aftrek  komt de uiteindelijke prijs op € 775. De verwachting is om per jaar ongeveer 800 kWh op te wekken. Met de huidige energieprijs (€ 0,22) bespaar je hierdoor bijna €15 per maand. Binnen 52 maanden, oftwel 5 jaar zijn ze hiermee terugverdiend.

Wel heb ik de installatie zelf gedaan, wat ook prima te doen is na wat advies van Simon van Waterland Solar. In ongeveer 3 uur tijd lag alles op zijn plaats. Ze liggen op rails die normaal voor schuindak gebruikt worden. Onder de rails liggen kleine rubber tegeltjes zodat ze het bitumen niet kapot maken en het enigzins op afschot ligt. Aan de uiteinden ligt een stenen biels vastgeschroefd.

zonnepanelen plat dak

 

Meer

zonnepanelen plat: twee weken ervaring

Laat een reactie achter

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.