Onafhankelijk advies over energiebesparing, domotica & duurzaamheid

Energiebesparing

Bespaarknaller: oude koelkast vervangen

Een hele eenvoudige en snelle besparing is het vervangen van een oude koelkast door een nieuwe. Zeker als de rubbers van de koelkast al net zo oud als de koelkast zijn is de koelkast een echte energievreter.

Het verbruik van mijn oude inbouwkoelkast, waarvan ik alleen maar kan vermoeden dat het bouwjaar nog in de vorige eeuw ligt, was opgelopen tot 70 W, wat per jaar neerkomt op 613 kWh. Bij een geschat jaarverbruik van 2500 kWh is dat maar liefst 25 % van de totale elektriciteitsrekening!

Tijd voor een nieuwe. En dat blijkt voor een inbouwkoelkast nog even zoeken zijn naar de juiste maten. De hoogte van de deuren verschilt nogal vaak. In eerste instantie dacht ik dat een A+ koelkast al heel zuinig was, maar dit blijkt het minimale label te zijn op een koelkast om in Europa te mogen worden verkocht.

Een A+++ koelkast is namelijk 50 % zuiniger dan een A+ variant. Helaas was van de meest zuinige variant geen inbouwmodel dat in de keuken past, dus moest ik helaas genoegen nemen met een A+ koelkast.

Aangezien de nieuwe koelkast nog 280 kWh gebruikt desondanks toch nog een besparing van 333 kWh per jaar. Hiermee heeft de koelkast zichzelf binnen 5 jaar volledig terugverdient. Ook is de indirecte energie, en daarmee gepaarde CO2 uitstoot, die nodig was voor het produceren van de nieuwe koelkast lager dan wat de oude anders extra was blijven gebruiken. Ook nog een milieubesparing dus!

Laat een reactie achter

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.