Energiepionier

Energiebesparing, domotica & duurzaamheid

Energiebesparing

Temperatuur vloerverwarming verlaagd voor hoger rendement

De temperatuur op de thermostaat van de vloerverwarmingsunit stond ingesteld op maximaal 40 graden. Dat zorgde ervoor dat de vloer eenmaal per dag flink warm werd en de rest van de dag alleen maar aan het afkoelen was. Ook kwam het water nog relatief warm bij de ketel terug.

Door de maximale temperatuur te verlagen tot 35 graden wordt de vloer niet meer zo warm op momenten dat de ketel aanslaat, maar blijft hij gedurende dag wel  langer op een aangename temperatuur. De temperatuurschommelingen zijn dus minder geworden. Het duurt nu wel wat langer met opwarmen, maar hierdoor hebben de radiatoren  boven ook langer de tijd om warmte af te geven. En doordat de stooksessies dus iets langer duren warmt de vloer ook weer gelijkmatiger op.

De retourtemperatuur van het water bij de ketel ligt hierdoor met 30 graden ook weer lager, en dat is goed voor het rendement! Hoe kouder het water terugkomt, hoe hoger namelijk het rendement. Mijn inmiddels flink overbemeten ketel pendelt hierdoor ook minder en stookt langer op lagere temperaturen.

Ook schakelt de ketel nu aan het eind van de middag nog even in door de thermostaat een halve graad hoger te zetten dan overdag. Zo wordt de vloer ‘s ochtends en ‘s avonds verwarmd in plaats van alleen ‘s ochtends. Hierdoor voelt de vloer de hele dag en avond niet koud aan. Ook hoeft de ketel hierdoor ‘s morgens minder hard te werken.

Tot nu toe lijkt het gasverbruik gecorrigeerd naar graaddagen niet te zijn  gestegen, maar juist te zijn gedaald ten opzichte van het jaar ervoor.

2 Comments

  1. patrick

    Wat is je aanvoer temperatuur naar de vloerverwarmings verdeler? Is het verstandig om juist hoge, of lage temperatuur aan te voeren?

  2. Mijn aanvoertemperatuur begint bij 30 graden, maar door overcapaciteit van mijn ketel loopt deze langzaam op tot 60 graden.Ik heb de ketel hierop begrensd, anders loopt de aanvoer vrolijk door tot 80 graden. Voor het rendement is het belangrijk de aanvoertemperatuur zo laag mogelijk te houden.

Laat een reactie achter

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Theme by Anders Norén

%d bloggers like this: