Onafhankelijk advies over energiebesparing, domotica & duurzaamheid

Domotica, Koelen/verwarmen

ELGA warmtepomp met een Nest thermostaat

Officieel kan het niet. Techneco adviseert de bijgeleverde thermostaat te gebruiken, maar via een omweg is het mogelijk vrijwel elke aan/uit thermostaat thermostaat te gebruiken. Elke Nest Thermostaat kan dus ook. Bij de eerste twee versies was dat zelfs de enige mogelijkheid. Pas bij V3 werd het mogelijk om Opentherm te gebruiken.

Via een optionele stekker die je op de print van de ELGA kunt aansluiten kun je namelijk een maak/verbruik contact gebruiken. Dat is precies ook wat een aan/uit thermostaat aanstuurt.

Het maak/verbreek contact is eigenlijk bedoeld om de ELGA in koel of verwarmingsmodus te blokkeren danwel vrij te geven. Als je de verwarmingsmodus vrijgeeft betekent dat nog niet automatisch voor de ELGA dat er dan ook warmte gemaakt moet worden. Op dit punt wijkt de ELGA dus af van een gasketel. Daar is het aan/uit contact direct gerelateerd aan ketel aan of niet.

Omdat de thermostaat nu niet meer doorgeeft wat de ruimtetemperatuur is, en moet worden (dat gaat alleen met Opentherm) kan de ELGA op basis daarvan niet meer bepalen hoe de warmtepomp en de ketel aangestuurd moeten worden. Om toch warmtevraag te genereren en te bepalen hoe warm het water moeten worden zal de ELGA weersafhankelijk geregeld moeten gaan worden. Kort gezegd betekent dat hoe kouder het is , hoe warmer het CV water wordt. Hier hoort de zogenaamde stooklijn bij:

Deze stooklijn stel je nog steeds in op de Honeywell thermostaat. Deze heb je dus nog wel nodig, maar kan naast de ELGA worden gehangen, de binnentemperatuur wordt niet meer opgenomen. Vervolgens zal de ELGA er voor zorgen dat het CV water verwarmd wordt op de temperatuur die hoort bij een bepaalde buitentemperatuur. Je moet dus ook een buitentemperatuursensor hebben aangesloten.

De Nest of andere temperatuur kan het maken van warm water dus onderbreken als het warm genoeg is. Of vrijgeven als het te koud is natuurlijk.

Let op! Het aansluiten van een Nest is dus geen gemakkelijk klusje. Je hebt er nog een optieprint en buitentemperatuursensor extra bij nodig, en het vergt wat tijd en kennis om alles aan te sluiten en de juiste stooklijn te vinden.

1 Comment

  1. Henk Harbers

    Heb je nog info over de genoemde stekker en buitenvoeler? Eventueel foto’s waar deze zit. Aangelsoten

Laat een reactie achter

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.