Onafhankelijk advies over energiebesparing, domotica & duurzaamheid

Duurzaam

Echt groene stroom

Denk jij groene energie van je energieleverancier te krijgen? Vaak is dat niet zo en komt jouw stroom gewoon uit een vervuilende kolencentrale. Via certificaten wordt er op papier groene stroom geïmporteerd, maar wordt er in Nederland geen zonnepaneel of windmolen extra geplaatst.

Groene stroom van Essent bestaat bijvoorbeeld voor 28 % uit windenergie en voor 52 % uit biomassa. De overige 20 % is geïmporteerde waterkracht. Dat is echte sjoemelstroom: Noorse waterkrachtcentrales produceren stroom voor de eigen klanten, zonder die stroom daar ‘groen’ te noemen. Het etiket ‘groen’ kan vervolgens los worden doorverkocht.

En groot deel van de energie komt uit biomassa. Bij verbranding daarvan komen alsnog verbrandingsgassen vrij. Bovendien wordt biomassa vaak bijgestookt in een kolencentrale, en dat houdt deze centrales mede open.

Daarnaast is Essent bezig met het bouwen van een nieuwe, enorm vervuilende kolencentrale in de Eemshaven. Weliswaar relatief minder vervuilend dan oude kolencentrales, maar door de hoge opwekcapaciteit alsnog heel vervuilend. Hierdoor scoren ze in een onderzoek van Greenpeace toch uitermate slecht qua duurzaamheid.

Wil je weten hoe jouw energieleverancier scoort? Doe dan een check op http://www.hier.nu/echte-groene-stroom/

Meer lezen over de handel in groene stroom met Garanties van Oorsprong

Wat is dan wel echt groene stroom?

Uit hetzelfde onderzoek van Greenpeace scoren de volgende energieleveranciers met onderstaande producten het beste op duurzaamheid en daadwerkelijk produceren van 100 % groene stroom:

Windunie – Winduniestroom
Raedthuys – 100% Pure Elektriciteit
HVC – Groene Elektriciteit
Eneco – Hollandse Wind
Dong – Puurstroom
Greenchoice – 100% Wind

Nog niet in dit rijtje omdat het vrij nieuw is, is Vandebron. Hier koop je rechtstreeks van een kleine energieleverancier in Nederland duurzaam opgewekte energie. Vandebron fungeert hierbij als administratief tussenpersoon. Je kunt je eigen bron kiezen en weet dus zo precies waar jouw groene energie vandaan komt. Hiermee steun je lokale initiatieven en investeringen in echt groene energie.

Kies dus voor een energieleverancier die de inkomsten echt gebruikt voor het opwekken en investeren in echt groene energie.

vandebron

Laat een reactie achter

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.