Onafhankelijk advies over energiebesparing, domotica & duurzaamheid

Energiebesparing

Vraaggestuurde ventilatie eindelijk simpel

De mechanische ventilatie alleen af laten zuigen als de lucht binnen vies of vochtig is, zodat er niet geventileerd wordt als dat niet nodig is. Vorig jaar wilde ik dat al, het scheelt namelijk behoorlijk wat warmte die naar buiten geblazen wordt. Het enige wat je toen betaalbaar kon krijgen was een CO2 sensor waarvandaan een draad naar de ventilatie-box getrokken moest worden. Je kon er echter maar een aansluiten, en ook met vochtigheid deed ie niks. Maar toen ik gisteren door de website van Itho daalderop zat te bladeren zag ik iets moois.

Voor de Itho CVE ECO RFT, waar ik al eerder over schreef in de blog Mechanische ventilatie-unit vervangen, zijn nu draadloze CO2 en RV (luchtvochtigheid) sensoren te koop! En je kunt er maximaal 20 op een unit aansluiten. Een sensor in de bad, woon en slaapkamer moet voor de meeste huizen echter al voldoen.

Voor ongeveer € 750 heb je dan een compleet energiezuinig vraaggestuurd ventilatiesysteem dat nooit teveel of te weinig afzuigt. Het basispakket heet Baseflow. Hierbij krijg je de ventilatie-box en een CO2 sensor. Als je echter al een  Itho CVE ECO RFT afzuigunit hebt zijn de sensoren ook los te koop, die unit dient geschikt te zijn om BaseFlow (BF) te kunnen aanmelden. Dit staat vermeld op de de typeplaat van de CVE onder: “Geschikt voor: BF AF, RF-CO2, RF-RV & RF-PIR”.

Dit systeem is echt perfect en makkelijk inpasbaar in alle bestaande huizen met normale mechanische ventilatie om daar het elektriciteit en gasverbruik terug te dringen. Hoe minder lucht er immers wordt afgezogen hoe minder nieuwe lucht er hoeft te worden verwarmd. Natuurlijk scheelt het ook in elektriciteitsverbruik van de afzuigunit, maar die is al heel zuinig. Bij grondige renovaties en nieuwbouw is het echter ook mogelijk om per kamer te gaan ventileren, zodat er nog minder warmte nutteloos het huis uit wordt gezogen.

Zelf ben ik in de tussentijd echter gaan klussen om de ventilatie via mijn domoticasysteem aan te sturen. Dat werkt inmiddels met een sensor voor luchtvochtigheid in de badkamer, en een bewegingssensor in de woonkamer. ‘s Nachts staat het altijd aan als er overdag beweging in huis is geweest.

3 Comments

  1. Sigurd

    Als de mechanische ventilatie aan gaat in verband met bijvoorbeeld douchen, gaat de unit dan zwaarder aanzuigen in alle vertrekken of specifiek bij de sensor? Kun je ook een koppeling maken met bijvoorbeeld de lichtschakelaar van het toilet?

  2. Ronnie Groenewold

    Bestaat er ook een vraaggestuurde ventilatiebox op basis van CO2, vochtgehalte en fijnstofmeeting om de luchtkwaliteit in mijn woning automatisch te verbeteren

Laat een reactie achter

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.