Onafhankelijk advies over energiebesparing, domotica & duurzaamheid

Energiebesparing, Koelen/verwarmen

Temperatuur vloerverwarming verlaagd voor hoger rendement

De temperatuur op de thermostaat van de vloerverwarmingsunit stond ingesteld op maximaal 40 graden. Dat zorgde ervoor dat de vloer eenmaal per dag flink warm werd en de rest van de dag alleen maar aan het afkoelen was. Ook kwam het water nog relatief warm bij de ketel terug.

Door de maximale temperatuur te verlagen tot 30 graden wordt de vloer niet meer zo warm op momenten dat de ketel aanslaat, maar blijft hij gedurende dag wel  langer op een aangename temperatuur. De temperatuurschommelingen zijn dus minder geworden. Het duurt nu wel wat langer met opwarmen, maar hierdoor hebben de radiatoren  boven ook langer de tijd om warmte af te geven. En doordat de stooksessies dus iets langer duren warmt de vloer ook weer gelijkmatiger op.

De retourtemperatuur van het water bij de ketel ligt hierdoor met 30 graden ook weer lager, en dat is goed voor het rendement! Hoe kouder het water terugkomt, hoe hoger namelijk het rendement. Mijn inmiddels flink overbemeten ketel pendelt hierdoor ook minder en stookt langer op lagere temperaturen.

Ook schakelt de ketel nu aan het eind van de middag nog even in door de thermostaat een halve graad hoger te zetten dan overdag. Zo wordt de vloer ‘s ochtends en ‘s avonds verwarmd in plaats van alleen ‘s ochtends. Hierdoor voelt de vloer de hele dag en avond niet koud aan. Ook hoeft de ketel hierdoor ‘s morgens minder hard te werken.

Tot nu toe lijkt het gasverbruik gecorrigeerd naar graaddagen niet te zijn  gestegen, maar juist te zijn gedaald ten opzichte van het jaar ervoor.

8 Comments

 1. patrick

  Wat is je aanvoer temperatuur naar de vloerverwarmings verdeler? Is het verstandig om juist hoge, of lage temperatuur aan te voeren?

 2. Hans

  Luuk,

  Graag wil ik je een vraag stellen.
  Sinds kort heb ik een ingefreesde vloerverwarming (daarop laminaat voor vloerverwarming/Quick Step) met een Nefit Trendline ketel (55graden begrensd) en Nefit Easy thermostaat (op ruimteregeling).
  De radiator in de badkamer en berging staan iets open en zijn geknepen, de cv pendelt niet.
  De aanvoertemperatuur op de verdeler staat op 40 graden nu is het volgende het geval.
  De ketel brandt goed en de temperatuur in de verdeler wordt 40 graden, de Easy staat op 21 graden.
  Maar als de 21 graden bereikt is en de verdeler daarna langzaam afkoelt is het net of er koude tocht ontstaat?
  Heeft dit toch te maken dat de 40 graden dan te hoog is ingesteld?

  Tweede vraagje heeft weersafhankelijke regeling op de Easy een betere werking?
  Alvast Bedankt.

  Hans

  • Comment by post author

   Koude tocht heeft niet te maken met je verwarming, maar met oppervlakten die koud zijn of afkoelen. Dat merk je natuurlijk pas weer als de verwarming uit gaat. Hoe hoger je verwarmingstemperatuur is, hoe groter dat effect/gevoel van afkoelen. Zorg dus dat je de oorzaak van de tocht vindt.

 3. Koen Kneppers

  dag Luuk. Ik heb een vraag nav jouw reactie op een eerdere vraag van 28 OKTOBER 2021

  Jouw antwoord:
  Eerst nog 50 graden, maar nu met de warmtepomp ligt de aanvoertemperatuur meestal rond de 30 graden. De thermostaatknop heeft nu dus weinig effect meer.

  mijn vraag:
  Ik heb (nog) geen warmtepomp en wel een HR ketel van Remeha.
  Als de aanvoertempvan een warmtepont 30graden is, kan ik dan ook de temperatuur van de ketel op 30graden zetten?

Laat een reactie achter

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.