Onafhankelijk advies over energiebesparing, domotica & duurzaamheid

Koelen/verwarmen

Koelen met gewone radiatoren

Met de introductie van warmtepompen werd het ook mogelijk om te koelen met hetzelfde apparaat als waarmee je verwarmt. Een logische gedachte is om dan met dezelfde radiatoren ook te koelen.

Radiatoren zijn van oorsprong ontworpen om te verwarmen. Warm water komt boven in de radiator binnen. Als de warmte wordt afgegeven en het water afkoelt zakt het naar beneden waarna het retour ketel gaat. Met gewone radiatoren koelen? Vergeet het maar.

Zoals op bovenstaande twee warmtebeeld foto’s te zien is zakt koud water meteen naar beneden richting de retour. Slechts een klein deel van de radiator koelt af. Wel wordt de hele onderzijde een klein beetje koud, maar het zal weinig helpen.

Wat werkt wel?

De retour aan het andere uiteinde van de radiator, zodat het water kruislings door de verwarming moet zorgt er voor dat een groter oppervlakte koud wordt. Door een ventilator erop te richten zorg je er ook voor dat de kou sneller en makkelijker wordt verspreid. Ventilatortjes onder of bovenop kunnen ook, bijvoorbeeld de Speedcomfort.

Zogenaamde fan-coils of convectoren zijn echter speciaal ontworpen om naast verwarmen ook te kunnen koelen. Het water gaat hier geforceerd horizontaal door een buis met lamellen. Een voorbeeld hiervan is de Jaga Strada Hybrid met ventilatoren. Heb je al een Jaga convector, dan kun je hem upgraden met een Dynamic Booster Hybrid (DBH) upgrade set.

Ik heb ze inmiddels getest, lees mijn review over de Jaga DBH ventilatoren

Heb je een vraag? Stel ‘m dan gerust hieronder. Ook hoor ik graag jouw ervaring met koelen via radiatoren/convectoren.

13 Comments

  1. Pieter Rijn

    Beste Luuk,

    Alle beetjes helpen heb ik altijd maar het idee.
    Het koelplafond zorg in verhouding natuurlijk wel voor meer koeling blijkt wel.

    De speedconfort viel mij wat geluid betreft vies tegen. Zelf heb ik de meest stille ventilatoren gekocht en op een plank geschroefd. Deze worden dat door de wp zelf aangestuurd en werken ook bij koeling in t.s.t. speedconfort.

    Bij de convectoren heb je wel meer rendement lijkt het. Maar echte metingen heb ik daar niet van.

    Gr Pieter

    • Comment by post author

      Koude lucht zakt, dus plafondkoeling is inderdaad effectiever. De Jaga DBH ventilatoren zijn in te stellen op welke 3 snelheden ze moeten draaien, en bij welke temperatuur ze aan moeten gaan. Ze zijn ook duurder dan Speedcomforts. Zelf bouwen geeft natuurlijk wel alle vrijheid.

  2. Tis Peeters

    De Elga he huis laten koelen: dat kan.
    In de zomer van 2018 (je weet wel die hele hete) heb ik mijn warmtepomp ingezet als koeling.
    Door wat instellingen van de Elga te veranderen en een dipswitch op OFF te zetten, ging er 18 graden water door mijn vloer stromen. Dat zorgde dat het binnen drie graden kouder werd dan zonder koeling. We hielden het met buitentemperaturen van midden in de dertig en zelfs even 38 graden, binnen op maximaal 26,7 graden. Zeker het kost 24 kWh per etmaal, maar het was binnen aangenaam en een verkoeling als je van buiten kwam. Tis Peeters

    • Comment by post author

      Met 24 kWh per etmaal staat de unit continue op vol vermogen te draaien. Weet je zeker dat het verbruik zo hoog is?

    • Michael Urlings

      beste Peeters,

      Welke instellingen / dipswitch heb je gewijzigd? Mijn Elga koelt ook maar echt niet naar 18C. Als ik de buitenunit check, staat deze ook niet continu op vollast te draaien.

  3. IKO

    Ik heb een onafhankelijke (3-) zoneregeling (aan/uit thermostaten) in mijn woning m.b.v. tweewegkleppen i.c.m. een relaiskast. Kan ik met de Elga alleen de bovenverdieping koelen als ik de retours van de radiatoren in de slaapkamers aan de andere uiteinden aansluit i.c.m. speedcomfort?

  4. Iannis

    Beste Luuk, Ik begrijp dat de Jaga’s het beste werken met de boost, maar ik zou graag convectoren gebruiken zonder. Ik kan me voorstellen dat het dan minder snel /efffectief is, maar neem aan dat ze nog steeds koelen toch?

  5. Roy Veldhuizen

    Krijg je geen problemen met corrosie als gevolg van condensatie op de leidingen als je gekoeld water naar je radiatoren stuurt?

Laat een reactie achter

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.