Na jaren van voorbereiding, planning, tegenslagen en netcongestie draaien sinds eind 2024 twee Daikin EWYT 40 kW warmtepompen in het centrum van Amsterdam. Energy Bridge voerde de haalbaarheidsstudie uit en Feenstra installeerde de warmtepompen.
Het blijkt weer dat zo’n project behoorlijk complex is, met veel stappen en betrokken partijen. Waar ik zelf snel naar een top-down benadering neig, is in de praktijk ook een bottom-up aanpak nodig. Die ruimte is hiervoor gegeven. We hebben ontzettend veel geleerd van het hele proces, van idee tot uitvoering en bedrijfsvoering. Oefenen door te doen is essentieel om uiteindelijk grootschalig te kunnen uitvoeren.

Inmiddels zien we positieve resultaten: de warmtepompen verhogen de watertemperatuur met 3-6 graden (tot maximaal 55 graden), waarna de cv-ketel het eventueel nog verder verwarmt. Doordat de bestaande radiatoren zijn blijven hangen, is de benodigde watertemperatuur relatief hoog. Dankzij een eerder isolatieproject is er overcapaciteit in de radiatoren ontstaan. Hierdoor kunnen de warmtepompen nu tot een buitentemperatuur van 4 graden blijven draaien.
Dit is gunstig, want het grootste deel van het verbruik ligt tussen de 5 en 15 graden. Het hoogste vermogen is nodig bij -10 graden, maar dat komt niet vaak voor. Met een relatief kleine investering kun je dus het grootste besparingspotentieel benutten. Zo hebben in één keer 119 woningen een hybride warmtepomp gekregen.

Netcongestie
In het gebied waar de warmtepomp zou komen was er een transportbeperking. De oorspronkelijke capaciteit was net aan genoeg om 1 warmtepomp te laten draaien. Het plan was dus om tot de verhoging van transportcapaciteit op halve kracht te draaien. Deze Daikin warmtepompen zijn namelijk handig op maximaal opgenomen vermogen in te stellen.
Vervanging van de verlichting speelde ook nog 5 kW vrij. Ook een enorme energiebesparing dus. Er was al LED, maar de techniek is in 5 jaar alweer enorm vooruit gegaan. Uiteindelijk kwam de verhoging toch eerder dan de inbedrijfstelling. Niet wachten, maar beginnen dus.
Laat een reactie achter