Onafhankelijk advies over energiebesparing, domotica & duurzaamheid

Dynamische energie

Altijd zonnepanelen bij een warmtepomp? Niet per se

Inmiddels een populair onderwerp op verjaardagen en bij koffiezetapparaten:(hybride) warmtepompen en zonnepanelen. Maar hiermee komen ook de indianenverhalen. Zoals dat als je een warmtepomp koopt/neemt/krijgt je ook zonnepanelen moet, want je gaat zoveel stroom gebruiken.

Deels is dat natuurlijk waar. Een warmtepomp gebruikt elektriciteit. Maar daartegenover staat ook een daling in het gasverbruik. Dat valt immers (deels) weg omdat je gasketel minder aan gaat staan. En omdat een warmtepomp efficiënter werkt dan ook gasketel (ook bij temperaturen onder 0), gaat je energierekening sowieso al omlaag. Dus ook zonder zonnepanelen gaat je energierekening al omlaag door het plaatsen van een (hybride) warmtepomp.

Grofweg heeft een warmtepomp voor elke m3 gasbesparing zo’n 2-3 kWh nodig. Bij een gasprijs van € 1,40 en elektriciteit € 0,40 scheelt elke bespaarde m3 gas dan tussen de € 0,20 en € 0,60.

Hiervoor heb je dus geen zonnepanelen nodig. Maar zonnepanelen wekken elektriciteit op, dus het helpt uiteraard wel in het verlagen van je energierekening. Helaas werken zonnepanelen vooral goed op de momenten dat de warmtepomp juist uit staat.

Vanaf april tot september wekken de zonnepanelen veel energie op. In de winter, en op koude donkere dagen draait de warmtepomp juist enorm veel. Gemiddeld wordt slecht 5% van de opgewekte elektriciteit direct door de warmtepomp gebruikt.

Salderingsregeling

Zonnepanelen zijn dus vooral bedoeld om in de zonnige maanden stroom op te wekken. Door een politieke keuze, de salderingsregeling, is het tot nu toe wel altijd gunstig geweest om stroom in de zomer op te wekken, en in de winter te gebruiken. Maar de prijzen op zonnige warme dagen liggen veel lager, dan op koude donkere dagen. Dat verschil in prijs betaal je door de salderingsregeling niet zelf, maar wordt onder alle klanten verdeeld.

De salderingsregeling gaat dus in tegen natuurkundewetten die bepalen dat stroom die opgewekt wordt, ook meteen gebruikt moet worden. Het op een later moment gebruiken kost maatschappelijk dus geld.

Toch zonnepanelen

Natuurlijk kun je wel zonnepanelen nemen en scheelt het zeker ook in de maandelijkse energierekening, maar neem ze vooral niet alleen voor de warmtepomp. Hou je in je achterhoofd dat je zoveel mogelijk de opgewekte stroom ook meteen kunt gebruiken, dan is er niets aan de hand.

Stroom is aan het begin en vooral eind van de dag meer waard, dus het beste plaats je zonnepanelen op het westen of het oosten.

Laat een reactie achter

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.