Onafhankelijk advies over energiebesparing, domotica & duurzaamheid

De woning

Het huis is gebouwd in 1985 en ongeveer 115 m2 groot. Het is een standaard tussenwoning, met aan de voorkant een uitbouw met de voordeur en een aangebouwde schuur. Wij zijn er in 2013 komen wonen. Inmiddels met twee jonge kinderen.

Isolatie

Voor de normen uit die tijd is het huis goed geïsoleerd. Er zit isolatie in de muren, dak en ook onder de vloer. Op het dak is er aan de buitenkant 5 cm PUR gespoten. Ook in de muren zit er PUR. Onder de vloer zit er piepschuim. Dit is allemaal al tijdens de bouw gedaan. De Rc waarde is ongeveer 2,44. Alleen het dak van de aanbouw was niet geïsoleerd en heb ik van buiten nog kunnen isoleren met 2 cm XPS isolatieplaten. Later is deze ook nog van binnenuit geïsoleerd met steenwol. Het oude standaard dubbelglas is vervangen door HR++ glas toen we er kwamen wonen.

Verwarmen & koelen

Op de zolder hangt er op de overloop een 3,5 kW airco. De buitenunit staat op de dakkapel recht er boven. Deze zorgt er op warme dagen voor dat de temperatuur binnen niet te ver oploopt. Door de goede isolatie blijft warmte anders veel te lang binnen.

De airco kan ook verwarmen, maar doordat warme lucht opstijgt lukt het niet om daarmee meer dan alleen de zolder op te warmen.

In februari 2017 is een Techneco Elga lucht/water warmtepomp geplaatst. Deze zorgt voor warm water van ongeveer 30 graden in de radiatoren en de vloerverwarming. Bijkomend voordeel is dat hiermee ook gekoeld kan worden. De buitenunit staat boven op de schuur en haalt warmte/kou uit de buitenlucht.

Alle artikelen over verwarmen en koelen

Koken & wassen

We koken sinds 2021 op inductie. Voor het warme tapwater in de badkamer hebben we een warmtepompboiler. Warm water in de keuken komt uit een Quooker. De wasmachine is een zuinige A+++ Samsung Ecobubble.

Verbruik Quooker 260 kWh per jaar
Verbruik warmtepompboiler 1.000 kWh per jaar

Ventileren

Een energiezuinige gelijkstroom CVE van Itho. Wordt aangestuurd door domotica. Aanwezigheid in de woonkamer en hoge luchtvochtigheid in de badkamer zorgen ervoor dat hij sneller gaat draaien als het moet en langzamer als het kan. In alle kamers zitten Duco ventilatieroosters boven de ramen voor natuurlijke toevoer van frisse lucht.

Zonnepanelen

In totaal  liggen er 12 BYD panelen van 260 Wp op het dak met een hoek van 35 graden gericht op het zuid-westen. Op de dakkapel ligt er een 300 Wp monokristal zonnepaneel. Allen zijn voorzien van hun eigen micro-omvormer van Enphase.  Per jaar is de opbrengst ongeveer 3400 kWh. De huidige opbrengst is te vinden op PVOutput

Alle artikelen over zonnepanelen

Domotica

Achter de meeste lichtschakelaars zit een Z-Wave ontvanger. Deze kunnen de verlichting dimmen of schakelen. Ook de ventilatie zit hier op aangesloten. Met diverse temperatuur en bewegingssensoren sensoren in het huis kan de boel in de gaten worden gehouden. Het hart is de Fibaro Home Center Lite, die alles aanstuurt en waardoor ook alles via de smartphone is te bedienen.

Alle artikelen over domotica