Begin december waren er een aantal flink koude en mistige dagen. Temperaturen zo rond het vriespunt. Dit zijn de meest barre omstandigheden voor een warmtepomp omdat de buitenunit door de hoge luchtvochtigheid steeds dichtvriest.
Bij veel woningen met een ELGA is dit het moment dat de warmtepomp het niet meer redt de gasketel erbij aan gaan. Doordat hier de kabel tussen de ELGA en de ketel er tussenuit is kan dat hier niet. Maar het goede nieuws is dat het huis toch warm gebleven is. Ook toen in de dagen erna een flink pak sneeuw was gevallen draaide alles vrolijk door.
Wat wel opvalt is dat zodra de temperatuur onder de 2 graden komt, het opgenomen vermogen vaak naar 900-1000 W gaat. Boven de 2 graden draait de warmtepomp vaak tussen de 400 en 500 W.
Het verbruik over heel december 2017 is 250 kWh geweest. 8 kWh per dag. De afgelopen 3 jaar was het gasverbruik in december gemiddeld 93 m3. Daarvan is ongeveer 20 m3 voor koken en douchen (wat ik nu ook nog steeds op gas doe).
Tis Peeters
Kan een Elga-warmtepomp zodanig afgesteld worden dat hij bij 0 graden buitentemperatuur óók nog werkt?
Ik snap dat de electriciteitskosten dan oplopen, maar wij hebben een flink overschot aan kwh door onze zonnepanelen (ongeveer 2000 kwh meer teruglevering dan verbruik).
Dank voor alle reacties
luuk
De Elga kan inmiddels op een zelfgekozen temperatuurgrens worden uitgeschakeld. Ook is het mogelijk in te stellen dat boven een bepaalde temperatuur de ketel helemaal niet meer aan mag en de Elga het dus helemaal zelf moet doen. Een andere optie is ook de tijd verlengen waarin de Elga mag proberen om het warm genoeg te krijgen. Zeker met vloerverwarming is dat een nuttige optie.
Tis Peeters
Fijn, dank je wel. Heel nuttig is dit antwoord.
Bjorn Riedel
”Een andere optie is ook de tijd verlengen waarin de Elga mag proberen om het warm genoeg te krijgen. Zeker met vloerverwarming is dat een nuttige optie.”
Hoe kan ik deze instelling aanpassen ?
Luuk Oosterbaan
Zie daarvoor deze pagina: https://energiepionier.nl/ideale-instellingen-elga-voor-gebruik-bij-vloerverwarming/