Jaren lees ik al over warmtepompen en alles wat daarmee te maken heeft. Op het Duurzame energie & Domotica form van tweakers.net worden tips & ervaringen uitgewisseld door mensen die al een warmtepomp hebben of willen. Ik lees het allemaal als zoete koek. Het gevolg is dat ik aardig wat theoretische kennis heb, maar weinig praktijkervaring. Gelukkig heb ik inmiddels door mijn rol als bestuurslid bij Stichting Duurzaam Waterland wel al een aantal warmtepompen in de praktijk gezien.
Maar het bleef kriebelen. Toen we hier in 2013 net kwamen wonen heb ik al een aantal offertes opgevraagd. De prijzen die er toen werden gevraagd waren niet misselijk. Op dat moment was er verder ook nog niemand in de omgeving die al een warmtepomp in een bestaand huis had geïnstalleerd.
Het was nog te vroeg. Inmiddels zijn we een aantal jaren verder en zijn er in de omgeving al een aantal huizen gekomen met warmtepomp. De kosten voor een warmtepomp, buffervat, bijkomend materiaal en installatie blijven echter nog hoog, boven de € 10.000. Terugverdienen is dan met mijn lage energierekening onmogelijk, Het zou zelfs per bespaarde kilo CO2 een vrij prijzige exercitie zijn.
Subsidie warmtepompen
Met ingang van 2017 is de subsidie op hybride warmtepompen gelijk getrokken aan die van andere warmtepompen: € 2300. Dat maakt ze meteen een stuk aantrekkelijker en betaalbaarder. Ook is met hybride warmtepompen al meer ervaring opgedaan dan met monovalente opstellingen. Het gaat immers nog steeds over een flinke investering.
Uiteindelijk heb ik om bovenstaande redenen gekozen voor de Techneco ELGA warmtepomp. Binnenkort wordt hij geïnstalleerd.
Laat een reactie achter