Misschien ken je klik aan klik uit om op afstand verlichting te kunnen bedienen. Het is te koop bij de Gamma en andere bouwmarkten. Bij de lampen die je wilt bedienen plaats je een ontvanger, zodat je via een afstandsbediening de de lamp aan en uit kan zetten. Dit is de eerste stap, maar met domotica kun je nog veel meer.
Met domotica kun je alles in het hele huis bedienen. Achter bestaande lichtschakelaars plaats je een schakel of dimmodule. Lampen met een stekker stop je in een slimme tussenstekker. Ook voor gekleurde LED strips is een oplossing. Alle modules staan in verbinding met een controller en met elkaar. Zo ontstaat er een stabiel communicatienetwerk door het hele huis.
De controller is het hart van het systeem, en staat tevens in verbinding met je bestaande netwerk. Vanuit de controller wordt alles aangestuurd, geregeld en wordt de verbinding met smartphones gelegd, zodat je alles ook via een App kan bedienen. De controller kan op gezette tijden verlichting aan en uitschakelen, maar dat kan ook op basis van sensoren.
En dat maakt het systeem zo krachtig. Elke denkbare sensor kun je aansluiten: beweging, temperatuur, luchtvochtigheid, co2, deur, raam, water, rook. Sommige zijn standaard te koop en als ze dat niet zijn kan het ook via een 0-10V sturing of potentiaalvrij contact.
Wat je aan kunt sturen blijft niet bij verlichting, ook afzuiging, verwarming, koeling, watertoevoer en andere elektrische apparaten zijn te bedienen.
En dan is alleen nog je eigen verbeelding de beperkende factor: Laat de verlichting aan aan gaan en de gordijnen dicht als het donker wordt. Zet de ventilatie harder als er gedoucht wordt. Laat de verwarming aangaan als je binnen komt, en weer lager als je weggaat of een raam open doet. Kleur de kamer blauw als het gaat regenen, of juist geel als het een zonnige dag wordt.
Zelf gebruik ik het systeem van Fibaro, wat er prachtig uitziet en goed werkt. Ze brengen regelmatig nieuwe producten uit en updates van de software.
2 Pingbacks