Onafhankelijk advies over energiebesparing, domotica & duurzaamheid

Domotica

Fibaro Home Center 3: snellere en geavanceerdere scenes

Lang, laaang getwijfeld of ik mijn Home Center Lite zou upgraden. Dat betekende alle modules migreren en scenes opnieuw aanmaken. Uiteindelijk moest ik een nieuwe rolluik module bestellen voor in de nieuwe keuken en toen besloten meteen de nieuwe Fibaro Home Center 3 Lite mee te bestellen.

Door de verbouwingen is deze uiteindelijk nog weken in de doos blijven zitten, maar eenmaal eruit gehaald bleek na wat heen en weer gemail met de Fibaro helpdesk en wat gezoek op internet dat migreren niet mogelijk is van de oude Home Center Lite naar de nieuwe Home Center 3 Lite. Wordt niet ondersteund, punt. Dat betekent alle modules excluden van de oude en includen van de nieuwe. Omdat ik er meerdere had ingebouwd zonder fysieke schakelaars betekende dat heel veel werk.

Dus daar is ie, de Home Center 3:

Migreren een eitje

Hiermee ging migreren een heel stuk soepeler. Na via de helpdesk de oude aangemeld te hebben als ‘artificial donor’ was het overzetten van alle modules in een paar minuten gebeurd. De hele handleiding staat trouwens op de site van Fibaro. De modules worden dan zichtbaar in de oude en nieuwe Home Center en kun je ook vanaf beide bedienen.

Het opnieuw aanmaken van de scenes was nog het meeste werk, maar in een avondje kon de stekker van de oude eruit. De nieuwe had al het werk overgenomen.

Eerste indruk

Wat een snelheid! Scenes die voorheen pas werden gestart na een paar seconden gebeuren nu echt meteen. Dat lijkt niks maar maakt het gebruiken van scenes een heel stuk prettiger. Wanneer je voorheen op een knop drukte was het maar afwachten of de scene ook echt gestart werd. Dan is het best vervelend als het een paar seconden duurt voor het licht aan gaat.

Doordat de oude Home Center Lite maar beperkt geheugen had werd het aangeraden zo min mogelijk tijdgestuurde scenes te hebben. Scenes die op een bepaalde tijd moeten starten, of pas iets na x seconden hoefden te doen bleven namelijk geheugen gebruiken. Te veel tegelijk en de boel liep vast.

De nieuwe kan veel meer tegelijk aan, dus ik ben al een beetje los gegaan met meer tijdgestuurd aan en uitschakelen van apparaten. Naast een variabele dag/nacht heb ik nu ook ochtend/middag/avond/nacht om op verschillende delen van de dag het systeem anders te laten reageren.

Met de blok scenes is nu meer mogelijk, maar er is ook de mogelijkheid om in LUA te programmeren. Om alles snel up and running te krijgen heb ik alle blok scenes nagemaakt. In LUA is er nog veel meer mogelijk, maar dat wordt een klusje voor de winter.

Minpunten zijn er ook: het lukt nog niet om programma’s te maken voor de LED strip. Ik had een rood knipperlicht gemaakt dat aanging als de schuurdeur open ging en een disco licht voor de kinderen. Ook lukt het me nog niet om het energieverbruik over een bepaalde periode te tonen. Hopelijk wordt dat nog opgelost.

Conclusie

Hoewel het een dure controller is ben ik toch blij dat ik heb geüpgraded. De scenes starten sneller maar ook betrouwbaarder. Ook de web interface is veel sneller geworden waardoor het navigeren en het maken/aanpassen van scenes ook sneller gaat. Integratie met andere systemen heb ik nog niet gedaan, maar die zijn er wel en met een beetje handigheid programmeer je ook zelf het een en ander.

2 Comments

  1. Roel Nicolai

    Hoi Luuk volg je blog altijd met interesse via rss. Zo ook dit artikel. Ben zelf een paar jaar geleden overgestapt van een hcl naar een hc2. Dezelfde ervaring qua snelheid en stabiliteit met zo’n 20 modules en bijbehorende scènes. Ook lus was voor mij een fijne extra. Hoe bevalt de nieuwe interface van de hc3?

    Groet roel

    • Comment by post author

      Hi Roel, leuk om horen dat je mijn blog leest en volgt. Als jou zo hoor had ik al veel eerder over moeten stappen… de interface is een verademing qua snelheid, maar misschien is de HC2 ook al snel. Qua interface vind ik het soms nog niet heel handig, modules en scenes staan in een grote lijst en een module klap je uit binnen de lijst. Is dus een hoop gescroll en je vindt modules moeilijker terug.

Laat een reactie achter

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.