Mijn aan/afwezigheidsscenes maakten gebruik van een flink lange timer. Als er 45 minuten geen beweging was werd de variabele aanwezigheid op afwezig gezet. Deze statusverandering van de variabele triggerde weer andere scenes. Omdat door het gebruik van timers en klokken de Home Center Lite steeds vastliep moest ik wat anders verzinnen.
Het automatisch in/uitschakelen van verlichting werd als vervelend gezien. Als je lang stil zat kon het zo zijn dat de verlichting werd uitgeschakeld. Super energiebesparend natuurlijk, maar niet comfortabel. Dat onderdeel werd dus al snel uitgezet.
De nieuwe aan/afwezigheidsscenes zijn dus voornamelijk bedoelt voor de ventilatie. Deze moet zo snel mogelijk uit als je weg bent en weer aan als je terugkomt. En als die tussentijds even uit gaat is het niet zo erg als het uitvallen van licht of de radio.
Oplossing
Eigenlijk heel simpel, als er een licht wordt aangezet of als de bewegingssensor getriggerd wordt dan wordt de status op aanwezig gezet. Eigenlijk was dat altijd al zo. Het gaat voornamelijk om het detecteren van afwezigheid. Dat doe ik nu als volgt
Als de bewegingssensor 10 minuten geen beweging detecteert en een groep lampen staat uit, dan wordt er naar afwezig geschakeld, en het moet ‘dag’ zijn. In de nacht is er immers geen beweging en geen verlichting maar moet de ventilatie wel aan blijven.
Nu in de winter werkt het wonderbaarlijk goed. Iets meer discipline is wel vereist: de verlichting moet immers al uit zijn. In de zomer moet het nog blijken. Overdag is er denk ik wel genoeg beweging en zullen de deuren wat vaker openstaan. In de winter zorgt het er in ieder geval voor dat er minder geventileerd wordt op momenten dat het niet nodig is, wat weer warmteverlies scheelt.
Laat een reactie achter