Onafhankelijk advies over energiebesparing, domotica & duurzaamheid

Duurzaam, Koelen/verwarmen

ELGA warmtepomp installatie

De warmtepomp is up and running! De binnenunit hangt netjes naast de ketel en de buitenunit staat op het dak van de schuur. Daartussen loopt een leiding die de warmte van buiten naar binnen moet brengen. Dat is precies dezelfde leiding als bij airco’s gebruikt wordt: een flexibele koperen leiding met een isolatiemantel eromheen. Omdat er gas wordt rondgepompt is er een aanvoer en een retour.

Deze leiding moet voorzichtig worden aangelegd omdat de holle buis anders knikt. Bij mij gaat hij via de buitenkant van het dak onder de pannen naar beneden om langs de muur naar het dak van de schuur te gaan. Gelukkig is mijn muur van witte rabatdelen, dan valt de witte goot nauwelijks op. Op een stenen muur zou ik een rioolpijp hebben gebruikt. Die vallen dan minder op.

Voordat de buitenunit werd geïnstalleerd is eerst het dak nog voorzien van een nieuwe laag dakbedekking. De oude laag was aan vervanging toe en door het eerst te doen hoeft er later door de dakdekkers niet lastig omheen gewerkt te worden. Ook is er gelijk een radiator op de zolder geplaatst. Het systeem lag toch open.

Thermostaat en regeling

Na ongeveer 1,5 dag kon de warmtepomp aan worden gezet. Het werkt! De watertemperatuur stijgt naar 30-35 graden. Omdat er werd gezegd dat de Nest Thermostaat V3 niet samenwerkt met de ELGA en ik de bijgeleverde thermostaat niet mooi vind heb ik die op zolder op laten hangen en op weersafhankelijk regelen ingesteld. De thermostaat kijkt dan niet meer naar hoe warm het binnen is, maar meet de buitentemperatuur met een externe temperatuursensor en stemt daarop de watertemperatuur af.

Mijn installatie is dus allesbehalve standaard. Je kunt de ELGA met behulp van dipswitches helemaal naar eigen wens instellen en ik heb zo’n beetje elke parameter veranderd. De komende tijd zal het tweaken worden om er het meeste uit te halen.

2 Comments

  1. Ed

    Heb ke niet veel warmte verlies met zo een lange leiding buiten ook al is die geïsoleerd? Die van mij is 3 meter onder de dakpannen gelegd. Hoe is unervaring hiermee

    • luukonline

      Het warmteverlies valt wel mee. Belangrijker is het drukverlies van het gas, maar ik ervaar geen problemen hiermee. Om dit echter goed te kunnen meten heb je een warmtemeter nodig.

Laat een reactie achter

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.