Onafhankelijk advies over energiebesparing, domotica & duurzaamheid

Energiebesparing

Zonnepaneel op dakkapel

Op het platte dak van de dakkapel ligt sinds kort ook een zonnepaneel. Eerst dacht ik er misschien wel twee kwijt te kunnen, maar als je zo’n paneel dan neerlegt is het altijd groter dan het vooraf lijkt. Nu liggen er panelen op zo’n beetje alle windrichtingen.

Het zonnepaneel is gemonteerd op een Flatfix fusion houder met een hellingshoek van 15 graden. Doordat alle zijkanten hierbij dicht zijn is er maar weinig ballast nodig. Gewicht op een dakkapel is namelijk wel een puntje omdat ze hier vaak niet op berekend zijn. Vaak raden dakkapelfabrikanten het dan ook af. Mijn fabrikant zei echter dat het wel kan als je maar goed het gewicht over de steunbalken verdeelt. Samen met de buitenunit van de airco staat het dak nu wel vol.

Doordat alle zonnepanelen een eigen micro-omvormer hebben, was het wel heel makkelijk om nog een extra zonnepaneel toe te voegen. Gewoon een extra paneel, extra omvormer en een 230V kabel op een bestaande groep aansluiten.

Opbrengst noordoost paneel

Het dak waar de dakkapel in zit is gericht op het noordoosten. Het paneel is echter nog iets verder richting het oosten gedraaid, waardoor het ongeveer op oostnoordoost (ONO) ligt. Door de lage hellingshoek waarop het paneel ligt is de opbrengst toch nog geschat op 85 %.

rendement

Eigen stroom eerst

Voor mij was het vooral het doel om zodra de zon op komt al te beschikken over eigen zonnestroom. Alle andere panelen liggen aan de andere kant van het dak en beginnen pas later met stroom opwekken.

Door panelen richting alle kanten te leggen verspreid je de opbrengst over de hele dag en maak je zo lang mogelijk gebruik van je eigen zonnestroom. Nu mag je nog salderen, maar als er een moment komt dat die regeling op de schop gaat zal het altijd gunstiger zijn je eigen opgewekte stroom meteen te gebruiken.

Laat een reactie achter

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.