Onafhankelijk advies over energiebesparing, domotica & duurzaamheid

Energiebesparing

Waar op letten bij een nieuwe isolerende voordeur?

Is het altijd koud in je gang? Grote kans dat je nog een oude voordeur in je huis hebt zitten. Deuren waren altijd relatief dun en van massief hout. Met waarschijnlijk ook nog enkel of misschien dubbel glas uit de jaren 90 in zit.

De meeste mensen die een deur uitzoeken, kijken alleen naar de uiterlijkheden. Op het gebied van technische specificaties wordt niet veel doorgevraagd. En standaard wordt het niet aangeboden want de race gaat altijd om de laagste prijs…

Wil jij wel een duurzame en beter isolerende deur, let dan op de onderstaande punten.

Driepuntssluiting

Een driepuntssluiting haakt op 3 punten in het kozijn. Niet alleen is dat inbraakwerend, ook zorgt het er voor dat de deur niet krom trekt. Door het grote temperatuurverschil tussen binnen en buiten wilde dat nog wel voorkomen, met tocht als gevolg.

Driedubbele dichting

Dit betekent niets meer dan tochtstrips op meerdere plaatsen. Aan de binnenzijde van het kozijn én op de deur. Hierdoor komt koude lucht minder makkelijk binnen. Standaard in kunststof kozijnen zitten er op twee plekken strips. Optioneel kan dat zelfs naar drie rubbers voor gebieden met veel wind.

Isolatiewaarde profielen

Van de profielen worden uiteindelijk de kozijnen gemaakt. Net als glas hebben deze een U waarde. Dit is het aantal Watt dat er per m2 per graad temperatuurverschil door het materiaal naar buiten glipt. Een lagere U waarde is dus beter. Om hogere U waardes te halen worden de profielen wel steeds dikker.

De verschillen tussen de fabrikanten zijn klein. Soms kan er nog wel ergens een extra stukje isolatie zitten, maar kies hier vooral wat je het mooiste vindt of het prettigst vindt werken.

Ik ben fan van de profielen van K-Vision CUBE omdat er gerecycled materiaal in zit, ze volledig te zijn hergebruiken en de fabrikant volledig circulair werkt volgens het Kiwa Covenant Circulair Ondernemen.

Isolatie sandwichpaneel

In het midden van de deur zit er vaak een plaat/vulling die dunner is dan de randen. Dit zijn meestal niet de best isolerende platen, zelfs HR++ glas isoleert nog beter. Triple glas trekt de isolatiewaarde van een deur helemaal omhoog. Vraag in ieder geval of de aanbieder dikkere of beter isolerende sandwichpanelen heeft.

Isolerend glas met ‘warm edge’ afstandhouders

HR++ is tegenwoordig wel de standaard. Optioneel kun je ook triple glas krijgen. Hierdoor neemt het gewicht van een deur wel erg toe. Weeg voor jezelf af wat je het belangrijkste vindt.

Standaard afstandhouders, die zorgen voor de isolerende ruimte tussen de glasplaten, zijn van aluminium. Warm Edge afstandhouders hebben een grotere isolerende werking en besparen dus nog meer energiekosten. Met een Warm Edge afstandshouder is een reductie op de U-raam van 0,1 tot 0,2 W/(m2.K) voor standaard afmetingen mogelijk.

Links de standaard aluminium afstandshouder, rechts de warm edge variant van kunststof

Je ziet het aan de rand van het glas. Standaard is dit altijd aluminium. Vraag je niks, dan krijg je het nog steeds. De kunststof afstandshouder is iets duurder, maar zorgt voor minder condensvorming aan de binnenzijde van het glas bij de randverbinding wat schimmelvorming voorkomt.

Brievenbus

Waarom een goed isolerende en kierdichte deur, en er dan nog een brievenbus in maken? Met de kleine hoeveelheid post die we tegenwoordig nog krijgen kun je beter een brievenbus buiten ophangen. Mocht je echt een brievenbus in je deur willen, kies dan voor een geïsoleerde brievenbus van Homebox. Ik schreef er een apart artikel over, inclusief warmtebeeld.

Laat een reactie achter

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.