Onafhankelijk advies over energiebesparing, domotica & duurzaamheid

Koelen/verwarmen

Trillingsdemping airco op houten dakkapel

Op de dakkapel staat een airco buitenunit. De binnenunit hangt daar vlak in de buurt op de zolder. Buiten is er helemaal niets te horen, maar als je er pal onder staat in de dakkapel dan hoor je hem wel brommen. Het klinkt alsof er in de verte ergens een vrachtwagen staat te draaien. De buitenunit stond op holle kunststof balken zonder enige demping. Maar hoe krijg je zoiets nou stiller?

Het probleem is niet het geluid dat de buitenunit zelf maakt, maar de resonantie/trilling van de dakkapel. Vergelijk het maar met een telefoon die op trilstand op een houten tafel ligt. Dat is opeens veel meer herrie!

Zoekend op internet vind ik vooral problemen met trillende wasmachines op houten vloeren. Oplossingen die daar genoemd worden lopen uiteen van betonnen blokken of trillingsdempers onder de wasmachine tot extra steunbalken in het plafond. Vaak met wisselend succes.

Het beste is een massa veer massa constructie. Dat komt erop neer dat de ondergrond zo zwaar moet worden dat de ondergrond onmogelijk nog in beweging kan worden gebracht. Tussen de ondergrond en de buitenunit kan dan nog een veer/trillingsdemper worden geplaatst om trillingen te dempen. Op zoveel gewicht moet de constructie dan wel berekend zijn!

De andere oplossing is om wat meer trillingsdempende materialen te plaatsen. Hier is het geluid nooit voor 100 % mee op te lossen, maar kan in het beste geval tot op een acceptabel niveau worden gebracht. Omdat er hier nog helemaal geen trillingsdemping tussen zat ben ik dit gaan proberen.

Op www.mijnklimaatshop.nl heb ik het volgende besteld:

4 x Trillingsdemper voet rubber AG-35 M8
4 x Wagner Rubber anti-trilmatje met extra foamlaag 10x10x2cm
2 x Massieve recycled opstellingsbalk

Daarnaast heb je nog 8 bouten nodig op de trillingsdemper aan de balk vast te maken. Op een paar mm na bleef de opstelhoogte door de toepassing van dunnere balken gelijk.

Resultaat

Iets minder geluid. Je moet beter je best doen om nog wat te horen en zeker als de unit niet op vol vermogen draait is het zeker niet storend. Als je van plan bent om er ook mee te verwarmen zou ik het nog steeds niet aanraden om de warmtepomp op een dakkapel te zetten. In de winter moet de compressor harder werken omdat het verschil tussen binnen en buiten groter is. Vaak ook ‘s nachts, terwijl koeling meer overdag is.

3 Comments

  1. Hans

    Al nieuwe oplossingen gevonden?
    Mijn buitenunit op het platte betonnen dak trilt eveneens.
    Trilpootjes zitten er al onder. Voor 60% is de trilling weg.
    Wil Regufoam van akostiekwinkel.nl uitproberen.
    Ik vermoed dat de hard foam die er nu tussen dak en buitenunit zit, te hard is.
    Regufoam is wat zachter. Dat absorbeert beter.
    Mijn butienunit weeg 60kg.

    • Comment by post author

      Na deze aanpassingen heb ik geen verdere veranderingen meer gedaan. Voor verwarmen gebruik ik m echter niet meer en bij koelen is het geluid acceptabel. Dat ik rolgordijnen heb opgehangen helpt ook een beetje.

  2. Paul Verhoeven

    Dag Luuk, mijn vraag gaat over de trillingen van de buitenunit van een airco (lichtste uitvoering) op het platte dak.
    Gaat het dakleer niet eerder krimpscheurtjes vertonen (lekken) door die trillingen.
    Het geluid boeit me niet zozeer, maar vangen de twee kunststof schoenen waarop die unit geplaatst gaat worden voldoende de trillingen op?
    Vriendelijke groet,
    Paul

Laat een reactie achter

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.