De ELGA draait alweer een jaar en dat jaar is heel goed bevallen. Meteen in de eerste week heb ik de kabel naar de CV ketel los gehaald en die is niet meer terug geweest. Zonder gasketel is het dus al die tijd gewoon warm gebleven. Soms ging het lichtje met het vlammetje wel aan, ten teken dat de ELGA vond dat er extra warmte nodig was. Op die momenten maakte de ELGA echter nog steeds water warmer dan 30 graden, dus de reden waarom de ketel erbij moest is mij nog steeds onbekend.
In totaal is er 1378 kWh aan elektriciteit in gegaan. Het gasverbruik ik hierdoor ongeveer 400 m3 gedaald. Het verbruik in kWh per maand staat in onderstaande tabel.
Maand | kWh |
31-3-2017 | 155 |
30-4-2017 | 101 |
31-5-2017 | 47 |
30-6-2017 | 13 |
31-7-2017 | 15 |
31-8-2017 | 9 |
30-9-2017 | 27 |
31-10-2017 | 67 |
30-11-2017 | 161 |
31-12-2017 | 240 |
31-1-2018 | 234 |
28-2-2018 | 309 |
De maanden juni t/m september heb ik geëxperimenteerd met koelen en daarbij 64 kWh gebruikt. Het verbruik van de vloerverwarmingspomp zit ook inbegrepen, grofweg geschat is dat 100 kWh, waardoor er ongeveer 1200 kWh voor verwarmen is gebruikt.
Qua kosten komt dat ongeveer op hetzelfde neer. Dat betekent dat de ELGA nooit terugverdiend gaat worden, en dat is toch wel even slikken. Daarnaast daalt de energierekening dus ook nog eens niet.
Is het dan een slechte investering? Zeker niet. Ten eerste betekent het dat er 400 m3 gas NIET is gebruikt. Ten tweede is het nu veel comfortabeler in huis. Zonder dat je iets in de gaten hebt blijft het gewoon altijd warm. Geen afwisselend warme of koude radiatoren/vloeren meer, en het voelt ook nooit koud aan.
De handdoeken op de handdoekradiator in de badkamer drogen ook supersnel, terwijl hij niet warmer dan ‘lauw’ wordt. Het verschil is dat hij altijd lauw blijft, in plaats van een paar keer per dag heet.
Tenslotte is het ook nog eens een heel leuk en leerzaam apparaat. De werking en de verwarmingsstrategie is heel anders dan die van een ketel en ik heb er dan ook heel wat uurtjes analyse op zitten om de werking te doorgronden en te verbeteren. Met een gasketel zou zo’n mate van comfort nooit te halen zijn, al was het maar omdat het minimale vermogen van een ketel daarvoor veel te hoog ligt.
Vragen over dit artikel? Stel ze gerust hieronder!
Tis Peeters
Dank voor je verhaal over de Elga warmtepomp en de gasbesparing. Wat mij opvalt is dat de rekentool van Techneco voor de Elga voor mij op een besparing van 600 kubieke meters uit komt (is nu 1250). Wat was jouw verbruik dan vóór dat de Elga werd geïnstalleerd? Klopt de rekentool dan niet? Als jouw voorbeeld klopt, is het voor mij waarschijnlijk ook niet rendabel om over te schakelen. (Dan zou ik het om milieu-redenen weliswaar toch doen, maar dat terzijde.) Verder geldt voor mij een andere situatie met mijn zonnepanelen, maar als de salderingsregeling wordt afgeschaft in 2020, valt dat voordeel weg
luuk
Mijn verbruik was ongeveer 650 m3 voor aanschaf van de Elga. De rekentool van Techneco is erg conservatief en gaat uit van een standaard situatie waarbij de warmtepomp onder de 4 graden niet draait. Die grens is uit te schakelen of te verlagen en met wat slimme instellingen kun je de Elga ook langer laten draaien voordat de gasketel bij gaat schakelen.
Ik zou echter nu geen Elga meer aanraden of hem zelf nogmaals nemen. Met jouw of mijn gasverbruik kun je het prima af met enkel een warmtepomp, zeker met vloerverwarming en een PV overschot.
Tis Peeters
Dank voor je reactie. Intussen is de Elga bij mij geïnstalleerd en draait hij perfect. Ik kan nog geen oordeel geven; daar is een langere periode voor nodig. Maar ik heb wel een aantal vragen over de instelling van dipswitches en parameters van de WP. Jij schrijft dat je met enkele slimme instellingen de CV later kunt laten inschakelen en de WP het werk alleen kunt laten doen. Kun je mij vertellen hoe ik dat doe, want binnenkort krijg ik het logboek van de installateur en kan ik hem vragen die instellingen die jij bedoelt ook te veranderen. Alvast dank voor je reactie. Tis
luuk
Over het aanpassen van de instellingen om de ELGA vaker te laten draaien heb ik een blog geschreven, je vindt het op http://energiepionier.nl/met-deze-instellingen-haal-je-meer-uit-de-elga/
Tis Peeters
Heel erg bedankt. Dit zijn nog eens praktische adviezen.Ik ga de installateur vragen dit aan te passen. Maar eigenlijk zou ik het zelf willen doen; het lijkt me niet moeilijk. De installateurshandleiding geeft voldoende aanwijzingen om de parameters te veranderen en de dipswitches zitten in de binnenunit. Daar kan ik ook bij. Verlies ik dan mijn garantie? De installateur zit natuurlijk niet te wachten om zijn storingsdienst uit te laten rukken voor thuisprutsers. Ik zal het hem eerst maar eens vragen. Dank nogmaals voor de insructies. Tis
Tis
Nog even een vervolg op mijn ervaringen met de Elga na mijn laatste post.
Ik heb vier maanden met geklungel met de Elga achter de rug. Zodra de buitentemperatuur zakte tot 4 graden bevroor de buitenunit en ontdooide niet meer.
Ook het verlagen van de 4-gradengrens met parameter 62 naar minus 4 veranderde niets.
Eens bevroren bleef bevroren. Ik heb dus onnodig flink wat gas verbruikt in november en december.
De installateur is 5 keer langs geweest en Techneco heeft de software ge-update en enkele parameters veranderd. Geen resultaat.
Toen ben ik zelf gaan experimenteren met de dipswitches en de parameters. Wat bleek? Ook als je parameter 62 op minus 4 zet (8 in het display), maar dipswitch B8 op OFF blijft staan, schakelt de Elga toch bij de oude grens van 4 graden uit. Toen die dipswitch op ON was gezet, startte de ontdooicyclus meteen en is dat blijven doen, ook toen het in januari wel eens minus 8 BT was. Probleem opgelost, Wat die functie van P62 in dit geval dus is, is mij een raadsel. Met B8 op OFF werkt hij niet en met B8 op ON heeft hij geen functie meer.
Maar goed intussen hebben we een koude januari achter de rug en de Elga draait voortreffelijk en het gasverbruik is met 2/3 afgenomen van 375 naar 125 m3 (graaddagenverschil is daarin verwerkt).
Vriendelijke groet,
Tis Peeters
Victor
Ergens klopt niet je installatie of berekening. Of de specs van ELGA zijn niet juis.
400m3 = 3904Khw. Gedeeld door 1378, heb je een COP van 2,8. Dan is dat helemaal niet rendabel. Dat is bijna gelijk aan een constant temperatuur van -6 oC.
luuk
De COP zal inderdaad niet zo laag zijn. Er gaat ook heel wat hulpenergie in zitten die nu ook gemeten wordt. Zo ligt het standby verbruik al tussen de 84 en 219 kWh en zit zoals gezegd het verbruik van de vloerverwarmingspomp er nu ook bij.
Dick Leenheer
Beste Luuk, met veel interesse de revaringen gelezen over de Elga. Ik sta aan het begin om PV’s te plaatsen en tevens een hybride warmtepomp. De PV’s dekken mijn huidig electra verbruik en helaas door ligging van mijn huis kan dat geen hogere opbrengst geven. De Elga heeft een leuke prijs inclusief installatie maar ik zag in een voorgaande reactie dat je niet zelf alsnog een Elga zou nemen indien je het opnieuw zou doen. Mag ik misschien vragen waarom ? Dit zou mij misschien weer helpen om evt voor een andere oplossing te kiezen. Alvast heel erg bedankt. Mvg, Dick Leenheer
luuk
Ik zou nu aanraden een echte warmtepomp te nemen die ook zonder de ketel kan draaien. Meestal zijn die ook geschikt om hybride te werken met een bestaande gasketel, maar dat wordt niet zo actief gepromoot. In de praktijk zie je vaak dat als men eenmaal ELGA heeft, de eerste koudwatervrees is overwonnen en ze volledig van het gas af willen gaan. Met een iets grotere warmtepomp kan dat wel en kan er ook voor warm tapwater worden gezorgd.
Tis Peeters
Beste Dick en Luuk,
Hier ook nog een ervaring extra die ik naast die van Luuk leg.
Ook wij hebben nu precies een jaar lang de Elga in gebruik. In een goed geïsoleerd huis en laagtemperatuurverwarming (vloer) is ons gasverbruik van 2000 m3 naar 400 gezakt, een enorm verschil. Dat bereikte ik overigens pas nadat ik maanden de parameters en dipswitches heb gefinetuned. Bij aflevering krijg je hem heel slechts afgesteld en gebruik je onnodig veel gas. Waar je bij het aanleggen van zonnepanelen ook rekening mee zou kunnen houden is het verbruik van de Elga. In ons geval 3500 Kwh per jaar. Vloeroppervlakte is bij ons 210 m2 vloerverwarming en 5 radiatoren die lauw worden, genoeg voor de slaapkamers.
Eens met Luuk. Als je met een zwaardere pomp volledig electrisch kunt met tapwatermogelijkheid, zou ik het nu achteraf gezien ook doen. De vaste lasten en leveringskosten van gas blijven immers ook bij geringe afname ongeveer hetzelfde. Die kun je je besparen door volledig op electrisch te gaan. Scheelt gauw 250 euro per jaar. Is toch op de levensduur van een warmtepomp 3750 euro over een termijn van 15 jaar. Succes met de beslissing Dick.
(Vraag aan Luuk, wordt dit antwoord ook aan Dick doorgestuurd, of kan jij daar voor zorgen?)
Groeten,
Tis
Dick Leenheer
Hoi Luuk en Tis, Bedankt voor de goede tips en gebruikers ervaringen. Ik heb “helaas” niet de optie om volledig gasloos te zijn ivm een gashaard die centraal (sfeer/bijverwarming) in mijn woning staat en omdat ik graag wok heb ik naast inductie ook not een wokbrander. Vandaar dat mijn keuze vooralsnog uit komt op een hybride vorm. Ik gebruik ongeveer 1600m3 gas waarvan nog geen 10% tapwater is en mijn nefit ketel is slechts 2 jaar oud. Ik ben van plan om op de slaapkamers van onze kinderen een electrische verwarming te plaatsen. Op slechts 2 plaatsen verwarmen ik nu. De begande grond van ongeveer 100m2 is volledig vloerverwarming en de badkamer radiator is lauwwarm wat perfect is voor continue een aangenaam klimaat daar.
Ben zeer onder de indruk van de reductie van het gasverbruik van Tis.
De PVs die ik ga laten plaatsen leveren net genoeg voor mijn huidige jaarverbruik van ongeveer 3900kwh. De ligging van mijn dak is helaas niet gunstig (NO).
Met vriendelijke groet, Dick
Tis Peeters
Beste Luuk en Dick,
1) Eerst een reactie op de NO-oriëntatie van de PV-installatie van Dick. Bij mij liggen ze deels ook op het noordoosten (32 stuks). Toch moet je niet wanhopen wat de opwekking is dan nog steeds best hoog. Het gaat immers niet alleen om de zonne-instraling maar ook om de lichtintensiteit van de lucht. Ik kan dat mooi vergelijken, want mijn 32 panelen lagen enkele jaren geleden op een zuidwest-oriëntatie. Ik zal je niet vermoeien met de reden van de verplaatsing, maar nu op het NO leveren ze nog steeds ongeveer 80% van de ZW-positie op.
2)Luuk, ja zeker heb ik veel gehad aan jouw tips, en die van andere bloggers met een Elga. Maar ik heb ook veel zelf geëxperimenteerd met dipswitches en parameters. Installateurs hebben niet de tijd om dat soort finetuning te doen en Elga heeft zelf onvoldoende menskracht om die nazorg te verlenen. Ik heb met hun directeur gesproken, die dat ook toegeeft. Kennis- en expertisevolume zijn in deze transitiefase van energie onvoldoende om de grote vraag naar warmtepompen bij te houden. Een klassiek dilemma. Betekent dus dat de klant zelf gaat experimenteren. Mij heeft het veel opgeleverd, maar het kost zeeën van tijd.
3) Dick mocht jij na de aanschaf van de Elga een keer willen bellen om die finetuning van mij door te spreken?. Mail me dan. Ik geef graag mijn kennis ook weer door. En ik leer nog steeds.
Vriendelijke groet,
Tis
luuk
Tis, dat is het beste resultaat dat ik tot nu toe gehoord had. 1600 m3 gas besparen met een Elga is best knap. Maar volgens mij heb jij ook veel gehad aan de tips op deze site.
Met een 3,5 of 5 kW warmtepomp zou ook jij van het gas kunnen gaan. De Elga verliest veel vermogen als het kouder wordt, andere/nieuwere warmtepompen doen dat beter.
Bart
Geachte heren, sta op het punt mijn Nefit 28 kWh van 15 jaar te vervangen door eenzelfde capaciteit Remeha ace. Totaal investering plusminus 1600 euro. Opperde aan de installateur een warmtepomp in combi met zonneboiler.
Zijn reactie ik ga morgen twee warmtepompen van ongeveer een half jaar oud wegens onvoldoende capaciteit en de herrie demonteren en vervangen door standaard CV ketel.
Een niet erg bemoedigende mededeling.
En las op een ander forum, merendeels positief, ook enige die volkomen uit de bocht gingen. Een schrijf “laat je niet misleiden door die schurken uit Den Haag want die willen van het gas”.
Maar alle negativiteit ten spijt geloof ik wel in het rendement van warmtepompen, alleen welke kies je. Ik denk met mijn huidig gebruik van 2700/2800 m3 niet van het gas te kunnen.
Daarbij opgeteld rond de 7200 kWh per jaar en max. 12 panelen op het dak. Pakweg 12 panelen van rond de 3000 wp, dan zal ik flink wat elektriciteit bij moeten kopen. En ons huis uit 1905 verdient ondanks alle inspanning en investering niet direct de hoofdprijs qua isolatie. Niet dat het niet comfortabeler geworden is met Hr++ glas, dak en buitenmuur isolatie. Maar de vloer kent geen kruipruimte, alleen ventilatie ruimte en slechts tegen hoge kosten, vloeren er uit en dan isoleren en dan opnieuw aanbrengen. In dat proces zou het misschien ook te denken zijn aan vloerverwarming.
Dus alles op een rijtje, nieuwe ketel ondersteund door warmte kracht, zonnecollectoren en zonnepanelen waarvan er misschien ook nog enige op NO zouden kunnen.
Ben benieuwd hoe jullie tegen deze situatie aankijken.
Luuk Oosterbaan
In jouw situatie zou ik de nieuwe hybride warmtepomp Remeha Elga Ace van 6 kW. In combinatie met een nieuwe Remeha CV ketel werkt dit perfect samen. Als je meer wilt weten hoor ik het graag.
Arjan
Goedemorgen,
Zijn er ook mensen op dit form, die zonder ondersteuning van CV ketel de Elga zijn werk laat doen? Ik heb sinds een maand, de stekker van de CV ketel eruit laten trekken! Voor warmwater heb ik een Warmtepompboiler van Auer edel Eau aangeschaft van 200 ltr. Deze wordt aangesloten op de retour van de vloerverwarming. Zeer zuinig met verbruik van Electra. Dus zodra het gas los gratis wordt aangeboden ( dat is vanaf maart ) gaan wij van het gas af. Wij hebben nieuwbouwhuis 2016 dus prima geïsoleerd. Ook hebben wij Split Airco in woonkamer / slaapkamer / kantoor. Komt de Elga tekort, kende Airco prima bijspringen. Hebben 20 PV panelen, dus dat wordt weinig tot niet betalen van stroom. Ben benieuwd of er nog meer mensen zijn, die de Elga gebruiken zonder CV ketel. Verder ben benieuwd hoe, naar de instelling van de dipswitches van andere Elga gebruikers.
Richard
Hi Arjan,
Brgrijp ik het goed dat jij de Auer edel Eau van 200 lt ook is aangesloten op de elga ( 4 of 6 kw?)? Dan fungeert de elga eigenlijk als full electric. Of heb je nog wat anders erbij? Ons huis os uit 2018 dus zit ook te denken aan iers dergelijks.
Jan Kuster
Hallo Allemaal,
Wij hebben al vanaf de bouw van ons huis in 2009 (extra goed geïsoleerd) de combinatie Atag ZonnegasCombi Elga met 29 zonnepanalen op onze schuur en nu ook nog 12 stuks op ons huis. Deze laatste in verband met de aanschaf van een Fiat 500e uit de VS.
In het begin hadden we het probleem dat de Elga niet kon communiceren met de Atag.
Techneco heeft dat uiteindelijk op gelost door op hun kosten een nieuwe binnenunit te plaatsen.
Ook dat was nog niet helemaal de oplossing want onze badkamer was niet voldoende warm te krijgen (zit in een dakkapel). De Elga continu stond te pendelen, vastgesteld door Johan van Techneco met gedurende 14 dagen een test opstelling met laptop. Uiteindelijke oplossing, een buffervat van 100L direct op de Elga en waar het verwarmingssyteem zijn warmte uit haalt.
Met onze zonnepanelen dekken wij ons totale stroomverbuik en aan gas gebruiken wij op jaarbasis rond de 100m3. het gasverbruik is hoofdzakelijk voor warm water heb ik uitgetest.
Op dit moment met deze kou kon de Elga het niet meer bolwerken en heb ik de maximale temp van ketel en Elga opgeschroefd naar 50 graden. Normaal heb ik deze op 38 graden staan. Nu dus wel een flink gasverbruik!
Eind 2019 leverde de Elga onvoldoende warmte, na vervangen van het koelmiddel gaat het weer prima.
Elga heeft geen minimale temp. instelling. Heeft Johan voor mij uit gezet, dus ook met de huidige lage temperatuur blijft hij gewoon produceren.
Nu zit ik inmiddels met de vraag of een van jullie ervaring heeft met de levensduur van binnen en buitenunit van de Elga.
Herman scheper
Vandaag Elga ace 6 kw geinstalleerd en afgelverd door installateur. Vanavond storing H06-01. Morgen de storingsdienst installateur bellen. Shit happens
Harry Romijn
Bij de bouw van ons huidige huis, 2001-2, heb ik ook naar warmtepompen gekeken. Toen kon niemand mij vertellen, welke capaciteit ik nodig zou hebben, wat die aan stroom zou kosten en aan warmte in GJ op zou leveren, zowel hele seizoen als piekbelasting in een erg koude dag/periode. 20 jaar verder is er niet zo denderend veel veranderd: prachtige offertjes, met wat men allemaal wel niet doet, doch.. ik koop geen warmtepomp om met dat ding te pronken, doch om mijn verwarmingskosten te drukken.
Marketing crab als: groot huis ( laat ik nu altijd gedacht hebben, dat niet de grootte van het pand, doch de warmtelekkage enkel belangrijk is), zoveel pompen ( ja per etage, doch.. warmtepomp en stadsverwarming ( of elektrisch element) geven beiden warmte af aan een buffervat, waarna verwarmd water wordt aangeboden aan de vloerverwarmingspomp en de 3 cirkels aan lage temp verwarmingspompen).
Nauwelijks relevante kennis dus.
Dan maar zelf zoeken, vergelijken en rekenen:
kosten Elga 6kW hybride warmtepomp, ervaring iemand hier in de straat:
in GJ/jr prijs per GJ opbrengst
rendement: ca 29 GJ € 23,00/GJ € 667,00
aanschafkosten: € 4.094
afschrijving in jr 15 € 272,93
kleine beurt € 150 2 € 75,00
grote beurt € 250 6 € 41,67
stroom 2300 kWh € 0,230 € 529,00
kosten: € 918,60
netto rendement € -251,60 = verlies
Geschatte situatie na plaatsing warmtepomp, VEH okt ’21 gezamenlijke aankoop Elga 4KW
Verhoging energieverbruik in kWh 3453 a € 0,23/kWh = € 794,–
Benodigd vermogen warmtepomp in kW6,2
Gasbesparing in m3 ( aug ’21 : € 0,4215/m3 1891 m3 = € 797,06
Oftewel: zelfs zonder rekening te houden met afschrijving en onderhoud al een VERLIES.
Nu: welke buitentemp geeft welke hoeveelheid warmte met welke binnentemp. met welke hoeveelheid gebruikte elektriciteit?
Hier was zelfs de installateur en de VEH totaal overvraagd. Ook Remeha kon (of wilde) geen antwoord geven.
WEL een grafiek van de Valliants warmtepompen gevonden: zelfs bij -10C buiten brengt deze nog 0,5GJ aan warmte naar binnen, bij een binnentemp van 35C ( = vloerverwarming) onder gebruik van ? ? ? aan stroom.
Luuk Oosterbaan
Gas is wel duurder dan 0,42 of je moet wel een heel goed contract hebben. Met de huidige gasprijzen verdien je ‘m met dit gasverbruik makkelijk terug. Maar de comfortverhoging is onbetaalbaar! En we koelen in de winter de buitenlucht in plaats van dat we het nog warmer maken buiten.
Jac
Beste wp’ers,
Ik heb sinds december 2018 een warmtepomp. Na 1 jaar gebruik ongeveer 400 kuub meer gas verbruikt. Het was wel meer comfort. Zelf had ik het idee dat hij verkeerd was aangesloten. Na nog een winter, de installateur was niet de meest snelle, bleek de sensor te dicht bij de warmwaterleiding te zitten waarom hij vroeg afsloot. Dat is nu verholpen. Verbruik mede door uitzetten boiler verminderd van 2500 naar 1700 kuub. Meten effect warmtepomp is lastig. Ik denk een 400 kuub. Inmiddels in de woonkamer 8 radiator ventilatoren met ieder 5 fans
Situatie: woonkamer op het noorden, daar staat thermostaat en daalt de temperatuur nu ongeveer 1,5 tot 2 graden. In de woonkamer zitten we s avonds en keuken overdag, bij thuis werken dan.
Wp is elga uit 2018, zonnepanelen leveren rond de 3400 kwh op
Mijn vragen:(rekening houdend met prijsplafond)
1. Is het verstandig om in voor- en najaar gas te omzeilen door connectie met cv uit te zetten. En hoe dan? Dipswitches enz.
2. Of is bijverwarmen met airco slimmer? Juist in de woonkamer om daar snel temperatuur te verhogen? Of keuken en woonkamer, maar wat is dat toegevoegd waarde van wp? Verbruikt airco meer energie dan wp? Ik lees voor 2 ongeveer 3000 kwh
3. Hoe verwarm je überhaupt idealiter met een warmtepomp?
Hoe meer ik lees, hoe lastiger het wordt.