De ELGA is een fantastisch apparaat om het gasverbruik te verlagen. Het is vrijwel altijd beter om te verwarmen met een warmtepomp ten opzichte van de gasketel. Is het niet voor de portemonnee, dan wel voor het milieu. Toch wordt in de standaard hybride configuratie niet het meeste uit de ELGA gehaald.
Om de ELGA in alle installaties te kunnen laten werken, zijn de standaardinstellingen erg voorzichtig ingesteld. Op die manier heb je de minste kans op storingen of klachten. Vind je het leuk om je een beetje in het systeem te verdiepen, dan kun je de ervoor zorgen dat je veel meer gas bespaart door de volgende instellingen aan te passen.
Installaties vanaf medio 2017 hebben daarvoor al de benodigde firmware. Oude modellen kunnen vanaf versie 12.65 geupdate worden. Hoe je de instellingen precies doet staat in de handleiding, of vraag je installateur het te doen. In het kort werkt het als volgt voor de Cronotherm Touch Modulation:
Druk op het scherm op ‘INSTELLEN’.
Druk gedurende 5 seconden het blanco stuk tussen ‘KLAAR’ en ‘SCHERM’ in.
Selecteer met de pijtjes: ‘INSTEL KETEL’ of ‘INSTAL INSTELLING’.
Afschakeltemperatuur ELGA verlagen
Als het buiten kouder is dan 4 graden stopt de ELGA er mee en gaat de gasketel het werk alleen doen. Dit punt is ooit zo gekozen toen gas ten opzichte van elektriciteit nog flink goedkoper was. Ook heb je boven deze temperatuur vrijwel geen last van bevriezende buitenunits en is de buitenunit nog vrij stil. Sinds een aantal jaar is die verhouding door belastingen aan het veranderen, waardoor gas relatief duurder is geworden ten opzichte van elektriciteit.
Een bevriezende buitenunit is overigens geen probleem. Hier is een beveiliging voor ingebouwd die ervoor zorgt dat de buitenunit weer ontdooid. Qua geluid zul je moeten testen of het acceptabel blijft als het buiten flink vriest.
Met nieuwe softwareversies kun je zelf bepalen tot welke temperatuur de ELGA door gaat via de Thermostaat. In oudere versies kun je enkel de 4 graden grens uitschakelen met een dipswitch. Tot ongeveer -7 is de ELGA nog goedkoper dan gas.
P62 Afschakeltemperatuur warmtepomp verlagen vanaf 4°C (rekenmethode: 4°C – P62 = afschakeltemperatuur) (bereik: 0-20, advies: 11) |
Graadminuten grens verhogen
In de Elga zit een graadminuten regeling. Deze begint te tellen als de ruimtetemperatuur onder de ingesteldewaarde komt. De regeling schakelt de ketel of stadsverwarming in als de limiet bereikt is. Dit kan dus zijn na een hele lange tijd omdat er slecht een heel kleine afwijking is of na een kortere tijd omdat de afwijking groter is.
Gun je de ELGA graag wat langer de tijd om standalone te verwarmen, dan kun je die grens wat verhogen. Zeker bij (trage) vloerverwarming kan dit een nuttige aanpassing zijn.
P84 Graadminuten inschakelen CV-ketel in thermostatisch bedrijf (bereik: 10-120) |
Verlaagde gewenste ruimtetemperatuur
Als de functie “verlaagde gewenste ruimtetemperatuur” is geactiveerd op de Elga, zal de regeling een gewenste ruimtetemperatuur lager dan 19°C, maar hoger dan 10°C, herkennen als “verlaagde temperatuur”.
De Elga zal dan uitsluitend de warmtepomp gebruiken om deze temperatuur te behouden in de woning; de ketel is geblokkeerd voor ruimteverwarming mits de buitentemperatuur boven de buitentemperatuurgrens van de warmtepomp blijft.
Het nut van het toepassen van nachtverlaging is erg afhankelijk van de isolatiewaarde en type afgiftesysteem van de woning. Bij goed geïsoleerde woningen met vloerverwarming is het over het algemeen aan te raden
om weinig of geen nachtverlaging toe te passen. Bij woningen met normale of slechte isolatie en radiatoren is het toepassen van nachtverlaging aan te raden.
Als dus de temperatuur op de thermostaat onder een bepaalde grens wordt ingesteld kan dit worden beschouwd als nachttemperatuur. Dat betekent dat de ketel niet wordt ingeschakeld, maar de warmtepomp stand alone draait. Hierdoor kan de temperatuur verder dalen dan ingesteld, maar wordt er geen gas gebruikt.
Dit staat niet standaard aan en moet middels een dipswitch worden ingeschakeld. Wanneer de buitentemperatuur onder de uitschakeltemperatuur daalt kan er echter nog steeds gas worden gebruikt. Kies dus zorgvuldig de uitschakeltemperatuur en de nachttemperatuur.
Dipswitch A4 op on (naar achterzijde print) |
CV ondersteuning boven bepaalde temperatuur uitschakelen
Wanneer de buitentemperatuur boven een bepaalde grens ligt kun je er voor kiezen de gasketel helemaal niet te laten bijspringen. Doorgaans lukt het vanaf een graad of 8-10 om met alleen de ELGA de woning warm te houden.
P63 Inschakel buitentemperatuur grens CV-ketel verlagen (rekenmethode: 40 °C – P63 = grens buitentemperatuur) Boven de buitentemperatuur grens schakelt de ketel niet in (bereik: 0-50, advies: 33) |
Radiatorventilatoren
Op de lagere temperaturen waar een warmtepomp op werkt hebben radiatoren een lager afgiftevermogen. Met een radiatorventilator (van bijvoorbeeld Speedcomfort) of Jaga DBE wordt het vermogen weer vergroot en zorgt het er zo voor dat er sneller en meer warmte de ruimte in kan komen. Uit mijn praktijkervaring in twee woningen is gebleken dat je daadwerkelijk meer warmte voelt en dat de watertemperatuur lager kan zijn.
Pompsnelheid aanpassen
Een warmtepomp werkt het beste als het verschil tussen de aanvoer en retour niet al te groot is: rond de 3 graden is het ideale werkgebied. Laat de pomp harder draaien als het verschil groot is, en langzamer bij een verschil van 2 graden of minder. Let er in een hybride opstelling wel op dat het geheel ook met ingeschakelde CV ketel blijft werken.
De pompsnelheid pas je aan met het rode wieltje voorop de pomp. Aan en afvoertemperaturen kun je uitlezen via de thermostaat via parameter P4 (aanvoer) en P5 (retour), maar makkelijker is het om een tweetal externe temperatuursensoren op de buizen te bevestigen.
Meer instellingen
Dit zijn de belangrijkste parameters om in te stellen om de ELGA vaker te laten werken. Mocht je nog meer zelf in willen stellen dan kun je kijken in het overzicht van alle parameters voor de ELGA.
Persoonlijk advies
Advies nodig over je eigen situatie? Neem gerust contact op via het contactformulier
Tis Peeters
Hoi Luuk, bedankt voor je artikel over het beter inregelen van de Elga. Erg nuttig. Wij zitten te dubben over een Elga, maar er nog niet helemaal uit. Mijn vraag is: kun je als klant de veranderingen die je beschrijft zelf uitvoeren, of heb je telkens de installateur nodig??
luukonline
Ja, de instellingen kun je ook zelf aanpassen via de bijgeleverde thermostaat.
Cliff
Wij hebben een Elga met een honeywel Evohome thermostaat. Is er ook een andere mogelijkheid om deze P instellingen te wijzigen. Bijv. intern in de binnenunit? Of moet de installateur tijdelijk even de standaard thermostaat eraan koppelen?
luuk
Het is ook mogelijk om dat met een laptop te doen door een kabeltje op de binnenunit aan te sluiten. Maar bij een evohome systeem zou ik toch verwachten dat de chronotherm nog wel aangesloten staat voor de weersafhankelijke regeling.
Cliff
Bedankt voor je reactie! Wij gebruiken de Evohome niet als weersafhankelijke regelaar, maar als single zone thermostaat. Werkt prima, alleen kan ik dus niet zelf eenvoudig die instellingen wijzigen.
ErikE
Ik heb sinds begin 2017 een Elga gecombineerd met Evohome. De bij de Elga meegeleverde Honeywell Chronotherm hangt op zolder naast de Elga en CV. Wordt daar gebruikt om de Elga parameters te kunnen wijzigen maar heeft volgens mij verder geen rol bij het meten van de ruimte temperatuur.
Met de Elga hebben wij het verbuik kunnen terugbrengen van ca. 2000m3 naar 1500m3 per jaar. Zelf heb ik het idee dat het nog verder terug moet kunnen maar ben er nog niet achter hoe. De afgelopen weken alleen met de Elga verwarmd maar vandaag (-2C in de ochtend) lukte dat niet meer.
Ad
Als je de afschakeltemp verlaagt via het ketelmenu kan je dan dipswitch B8 laten staan op off?
luuk
Ja die kun je laten staan.
Ad
Dank voor je reactie. P62 staat nu op 6. P63 momenteel op 40 om de kachel weg te drukken. Huis blijft op 20C met alleen de Elga (7kWh/dag) en ‘s-avonds de haard. Eind van de week wordt het kouder en zal ik P63 moeten aanpassen. Met dagtemperaturen onder de 4C moet de CV denk ik wel bij staan. Blij dat ik je blog vond. De ketelinstellingen had ik gemist maar zijn een mooie (noodzakelijke) aanvulling
Gerben
dag Luuk
Hoe heb jij je PC mbv een “kabeltje” aangesloten op de binnen unit van de ELGA?
Ik heb een Anna thermostaat en daarmee kan ik niet alle P settings wjjzigen.
luuk
Hi Gerben, het kabeltje is te verkrijgen via je installateur, maar ook te koop op marktplaats. Het is een serieel naar usb converter met een soort van telefoonstekkertje erop dat je op het moederbord van de ELGA kunt klikken. Afhankelijk van waar je woont kun je ook mijn kabel lenen.
wim
Het aansluiten van de ELGA op je laptop vraagt toch specifieke software? Dus ook al heb je een kabel, als de software ontbreekt, kun je nog niets.
luuk
Daar kan ik je mee helpen.
Wilfried
ben zo blij met je commentaar, maar krijg mijn elga niet zo ingesteld dat de cv niet bijspringt. ik heb in de woonkamer een Btchino thermostaat zonder opentherm. wel buiten een voeler laten monteren waardoor de kamerthermostaat alleen als aan/uit zou functioneren.
ik heb een foto gemaakt van de instellingen van de Elga, heb wat zitten ‘spelen’ met de dipswitchen. het werkt nu wel beter maar vraag me toch af of ik nog iets kan aanpassen. die foto zou ik graag posten maar dat lukt me niet
luuk
Het makkelijkste is om het kabeltje naar de ketel los te halen. Wel in de ELGA instellen dat je een aan/uit ketel hebt, anders krijg je een foutmelding.
wim
heb gisteren de gehele verwarmingsinstallatie om gebouwd naar OpenTherm, de Honeywell thermostaat moet daarvoor verhuizen naar beneden en niet meer rechtstreeks aan de ELGA gekoppeld, De thermostaat is nu via de Honeywell zoneregeling op het verwarmingsysteem aangesloten. Ik kan nu de actuele gegevens echter niet meer uitlezen. (aanvoer en retourtemperatuur en de gevraagde temperatuur en het gevraagde vermogen van de ELGA).
Is vervelend vind prettig om dat wat te kunnen volgen. Misschien toch maar weer naar aan/uit?
Of als ik de software heb, uitlezen van de elga via de laptop. M.a.w. zeker belangstelling voor de software/
Cor van nelis
Dank voor de informatie over diverse instellingen
Een tip in deze Als de diverse instellingen via de Honeywell thermostaat heb aangepast hou er dan rekening mee dat als de ELGA is uitgeschakeld geweest of de stroom is uitgevallen je alle instellingen op nieuw moet invoeren
luuk
Is dat echt zo? Dat zou verschrikkelijk onhandig zijn. Heb je de meest recente firmware versie?
ErikE
Afgelopen weekend heb ik de Elga een 10-20 seconden van de spanning afgehaald om een koude herstart van de software te bewerkstelligen. Niets gemerkt dat m’n instellingen verdwenen waren.
Co
Cor bij mij is dat niet (meer) zo. Het wat stopcontacten bijgemaakt in de ketelruimte. Dus de groep schakelaar, de Elga en de ketel een uurtje uit gehad. Nadien de instellingen gecontroleerd en alles stond er nog netjes in. Kort na de installatie was het overigens wel zo dat de instellingen opnieuw moesten worden ingesteld. Geen idee waarom dat nu niet meer zo is. Oplaadbare cel in de thermostaat? Ik heb een chromotherm touch modulation.
Cor van nelis
Ik heb de laatste software
Haal de 220 volt van de ELGA gedurende 5 minuten
Daarna staat bv P62 weerop nul
Henk W
Dank voor de informatie
We hebben sinds afgelopen zomer een elga , en ben nog druk bezig om alles beter in te stellen.
Weet jij of er een P instelling is waarmee je de “mag geen gas gebruiken” waarde van 19 naar 19.9 c kan verhogen ?
Ik wil graag nachtverlaging toepassen naar 19.5 waarbij geen gas gebrukt mag worden. Overdag is de warmtevraag 20.2 dus als nodig mag er dan gas gebruikt worden.
En weet jij een lokatie waar alle parameters staan die aan te passen zijn ?
Alvast bedank
luuk
Beste Henk, dat kan via P70 Setpoint verlaagde binnentemperatuur. Het is alleen in te stellen op hele graden en tussen 1 en 30. Standaard is 19. Bij jou zou je ‘m dus op 20 kunnen zetten als het overdag 20,2 is.
Let op! Er wordt nog wel gas gebruikt als de buitentemperatuur onder de minimum ingestelde temperatuur komt voor het afschakelen van de ELGA (standaard 4 graden)
Hier staan alle in te stellen parameters: https://energiepionier.nl/wp-content/uploads/sites/5/2018/12/Parameter-lijst-ELGA.pdf
JW
Hallo,
Ik kan via de Honeywell thermostaat wel de ooxx parameters benaderen maar hoe kom ik bij de Pxx parameters, kan iemand mij dat vertellen?
luuk
Die parameters zijn alleen instelbaar met een recente firmware versie. Die kan geüpgrade worden maar daar heb je wel speciale soft en hardware voor nodig. Als je handig bent kun je het zelf, anders kan je installateur het ook.
J. Wien
inmiddels ben ik wel een stap verder, een kabel kun je bestellen op marktplaats, maar waar kan ik de servicetool software downloaden?
Is er misschien iemand die mij de soaftware kan mailen?
Frans
Hoi Luuk,
Ik heb met veel interesse je verhaal over de Elga gelezen en heb er de nodige antwoorden gevonden op vragen waar ik mee zat.
Weet jij ook wat de beste instelling is voor de circulatiepomp van de Elga en wat de invloed is van de snelheid op het rendement?
luuk
Goede vraag! Voor het beste rendement ligt het verschil tussen de aanvoer en retour op ongeveer 3-4 graden. Bij een groter verschil moet de warmtepomp harder werken en bij een kleiner verschil kan hij zijn warmte slecht kwijt en draait de pomp heel hard.
Frans
Dus als je de circulatie pomp sneller zet dan wordt het verschil tussen aanvoer en retour kleiner?
De knop van de circulatie pomp staat nu naar rechts gedraaid. Wat gebeurt er als je hem naar links draait?
luuk
Klopt. Dan krijgt het water minder lang de tijd om af te koelen voor het weer terug is. De pomp kan ingesteld worden op vaste druk of vast toerental, dat is het verschil van naar links of rechts draaien.
Frans
Hartelijk dank voor de informatie!
Co
Luuk
Nuttig en helder en overzichtelijk verhaal. Bij ons is de Elga in december 2017 geïnstalleerd naast een nieuwe Valliant ketel. In het begin werkte het voor géén meter. Handboeken Elga en Valliant er bij en uitvogelen waarom niet. Inderdaad uitschakelen bij 4 graden is bij ons véél te voorzichtig. Vanaf het begin heb ik een Voltcraft PLC3000 energiemeter tussen Elga en netstroom hangen. Die data kun je exporteren via .csv naar Excel. Daar kun je een grafiek van maken van het stroomverbruik per minuut. Wat mij opviel is dat, zodra de ketel startte, de Elga vrij kort daarna (5 min.) uit ging. Handleiding: Elga gaat uit bij retourwater van +42 graden => Max aanvoer ketel omlaag naar 50 graden dat ging al beter. Elga en CV werkten beter samen. Later ontdekte ik dat de installateur de ketel aan/uit had aangesloten. Ketel gaat dan sprintjes trekken naar max aanvoer en gaat dan weer uit => installateur terug laten komen Opentherm laten aansluiten. Toen ontdekte ik dat de Elga weer uit ging zodra de CV-ketel moest bijspringen. Dip switchen gecontroleerd en A2 stond verkeerd (op allen Elga OF ketel. Kennelijk heeft de installateur toe per abuis dip A2 omgezet bij het aansluiten van Opentherm. Stoptemp Elga P62 staat bij mij op 8 (-4). P63 op 36 (+4) P64 (nalooptijd pomp) 180 seconden en P84 (graadminuten) op 60. Gaat nu als een speer en moduleert mooi. In november en december nog nauwelijks gas verbruikt voor verwarming (samen 60 kub gas voor een huis van bijna 800 kub) en januari tot nu 7 kub. Afgifte systeem Jaga convectoren met daarop zelfgemaakte boosters (https://imgur.com/dLotld7). Veel goedkoper en effectiever dan de Speedcomfort (die ligt nu in de kast).
Frans
Ondanks de instelling van parameter 62 op 11 en switch B8 uit was afgelopen nacht de Elga buiten spel gezet terwijl de buitentemperatuur rond 2 graden was. Wat doe ik niet goed?
Tis Peeters
Dag Frans, heb hetzelfde probleem gehad. Dipswitch B* op ON zetten en de Elga gaat gewoon door als het buiten vriest. Wel springt de cv-ketel soms bij als het vriest.
Richard
Hallo Elga Kenners,
Heeft er iemand hier ook ervaring met de Elga i.s.m. Stadsverwarming (eneco)?
Wij hebben sinds medio december 2018 de Elga draaien, deze draait nu 24 uur vol continu is dat de verwachting ?
Voldoet een P1 kabel om de servicetool te kunnen gebruiken en waar vind ik die software ?
Alvast bedankt ….. !
Richard
Kun je het dan doorsturen Henk
wim
Dag Henk, Ik stuur het met een wetranferlink. het ebeschikbaar stellen via een algemene downloadlink bv met dropbox is mij niet gelukt.
Henk W
Dank Win
Vos
Heb je toevallig ook het wachtwoord van het afgeschermde tabblad?
luuk
Helaas niet. Wat ik wel heb begrepen is dat hier instellingen staan die de warmtepomp echt kapot kunnen maken als je iets verkeerds doet.
m vos
Ik zie in mijn honeywell t6r opentherm menu nooit het vermogen boven de 87 uitkomen. Aanvoer temp is 28 retour 24 vraag temp is 33. Waarom gaat de elga niet naar 100% vermogen? Opgenomen stroom is 950watt buiten temp 6,5 graden.
Herman Bruining
Waar kun je in het menu bij de lyric deze instelingen aflezen?
Lukkie76
Iemand goede ervaringen met de Anna? Ik heb hem er aan gehad maar wat een zenuwachtig ding… met de bijgeleverde Honeywell draait hij veel beter …
Wat voor instellling ik wijzigde in de Anna steeds grote schommelingen ……. doe ik wat verkeerd?
CorB
Sinds vorige week in het bezit van Elga warmtepomp. Lezen en zoeken naar hoe te gebruiken. Mijn vragen aan jullie. Is P62 hetzelfde als P0062 instelling ketel op Honeywell. Dan instelling dag/nacht temperatuur. Hoe lang doet de warmtepomp over één graad verhoging bij laat ons zeggen 5 graden buitentemperatuur. (schatting) Vanwege lawaai (Toshiba 1 mtr. van perceel en 6 mtr. van woning buren) zo efficiënt mogelijk mee omgaan. Ik denk aan instelling nacht 17 gr en dag 19 graden waarna evt verhoging bij thuiskomst (wisselend). 19 graden is bij vloerverwarming vergelijkbaar met 20 graden radiator verwarming. Kunt u adviseren, ja graag.
wim
Wat de instelnummers betreft, dat is hetzelfde. het verwarmen met de elga, er vanuitgaande dat je niet de CV wilt gebruiken, gaat ;langzaam. Hoe lang het duurt voor je een graad verhoging hebt, is afhankelijk van woning en verwarmingsysteem (radiatoren/vloerverwarming). In het algemeen is het een traag systeem. Mijn persoonlijke ervaring met vloerverwarming is, dat ik geen nachtverlaging toepas,