Onafhankelijk advies over energiebesparing, domotica & duurzaamheid

Duurzaam

Tuiny Forest, een stukje inheems bos in de tuin

Vorig jaar hoorden we bij de eerste groep die een Tuiny Forest kregen. 6 m2 inheems bos in je eigen tuin, goed voor vogels, vlinders, bijen en de bodem. En het helpt tegen de warmte.

De bezorging gebeurde aan het begin van de winter. Het hele bos zat in twee kleine dozen. De hele winter hebben er enkel wat zielige takjes in de tuin gestaan, maar in de lente begon het groen te worden:

Tuiny forest in bloei

Het is een prachtig gezicht om alle planten een voor een te zien ontwaken uit de winterslaap. Het is nu nog een beetje kaal, maar binnen een paar jaar moet het uitgroeien tot een dicht geheel. De bomen en struiken staan dicht op elkaar volgens de ‘methode-Miyawaki’.

Miyawaki

Akira Miyawaki is een Japanse botanist die een methode ontwikkelde om inheemse bossen te herstellen. Hij legde ruim 1700 bossen aan, waarvan 96,7% zich binnen tien jaar tot een veerkrachtig ecosysteem ontwikkelden. Hij schreef ook het boek ‘The Healing Power of Forests’.

Kort samengevat is de methode van Miyawaki: gebruik alleen inheems plantmateriaal, bewerk de bodem zodat die klaar is voor de planten, mulch de bodem met bijvoorbeeld een laag stro of herfstbladeren, zet ongeveer 3 planten neer per vierkante meter en laat de bomen ongestoord groeien.

De bodem was eerst bedekt met stro, maar daar begon weer gras uit te groeien. Nu liggen er houtsnippers op de grond. Veel mooier, en ook goed compostmateriaal voor de bodem.

Wilde Akelei in het Tuiny Forest

Voordelen van de methode: het bos groeit razendsnel doordat de planten dicht op elkaar staan, de bodem verbetert snel en het is een uitstekende plek voor insecten die juist goed uit de voeten kunnen met inheemse planten.

Inheemse planten

Een Tuiny Forest bestaat uit een mix van biologisch gekweekte, inheemse planten. Inheemse planten hebben zich na de laatste ijstijd spontaan in Nederland gevestigd. Ze zijn beter bestand tegen ziektes en trekken meer bijen, vlinders en vogels aan dan exotische planten. 

Via de website van IVN en Sprinklr vind je nog veel meer informatie. Bestellen kan niet altijd vanwege de natuurlijke manier van groeien. Hou daarom de site van Sprinklr goed in de gaten.

Laat een reactie achter

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.