De ELGA draait alweer een jaar en dat jaar is heel goed bevallen. Meteen in de eerste week heb ik de kabel naar de CV ketel los gehaald en die is niet meer terug geweest. Zonder gasketel is het dus al die tijd gewoon warm gebleven. Soms ging het lichtje met het vlammetje wel aan, ten teken dat de ELGA vond dat er extra warmte nodig was. Op die momenten maakte de ELGA echter nog steeds water warmer dan 30 graden, dus de reden waarom de ketel erbij moest is mij nog steeds onbekend.

In totaal is er 1350 kWh aan elektriciteit in gegaan. Het gasverbruik ik hierdoor ongeveer 400 m3 gedaald. Qua kosten komt dat ongeveer op hetzelfde neer. Dat betekent dat de ELGA nooit terugverdiend gaat worden, en dat is toch wel even slikken. Daarnaast daalt de energierekening dus ook nog eens niet.

Is het dan een slechte investering? Zeker niet. Ten eerste betekent het dat er 400 m3 gas NIET is gebruikt. Ten tweede is het nu veel comfortabeler in huis. Zonder dat je iets in de gaten hebt blijft het gewoon altijd warm. Geen afwisselend warme of koude radiatoren/vloeren meer, en het voelt ook nooit koud aan.

De handdoeken op de handdoekradiator in de badkamer drogen ook supersnel, terwijl hij niet warmer dan ‘lauw’ wordt. Het verschil is dat hij altijd lauw blijft, in plaats van een paar keer per dag heet.

Tenslotte is het ook nog eens een heel leuk en leerzaam apparaat. De werking en de verwarmingsstrategie is heel anders dan die van een ketel en ik heb er dan ook heel wat uurtjes analyse op zitten om de werking te doorgronden en te verbeteren. Met een gasketel zou zo’n mate van comfort nooit te halen zijn, al was het maar omdat het minimale vermogen van een ketel daarvoor veel te hoog ligt.

Vragen over dit artikel? Stel ze gerust hieronder!