Onafhankelijk advies over energiebesparing, domotica & duurzaamheid

Energiebesparing

Oude dakkapel groot warmtelek door slechte isolatie

De dakkapel op de zolder is een uitzondering op de goede isolatie van de rest van het huis. Met de warmtebeeldcamera wordt dat pijnlijk zichtbaar. Waar de rest van het dak keurig 20 graden blijft, zijn het plafond en de wanden net aan 16 graden. Het glas is zelfs nog iets kouder.

Er blijkt in de wanden helemaal geen isolatiemateriaal te zitten, ook op het dak zit de bitumenlaag direct op een laag hout. En het dubbele glas presteert ook lang niet zo goed als HR++ glas. Dat verklaart ook waarom het zo warm wordt in de zomer: de zon staat de hele dag op het zwarte dak te branden en al die warmte gaat linea recta naar binnen. In de winter verdwijnt juist alle warmte die in het huis opstijgt gemakkelijk naar buiten.

20160203_180558000_iOS

Een heel koud uitzetraampje. Hier staat ook vaak vocht op doordat warme lucht condenseert

Het plan is dan ook de dakkapel te vervangen door een beter geïsoleerd exemplaar. In de isolatie van dakkapellen zijn de laatste jaren grote sprongen gemaakt, geholpen door steeds strenger wordende bouweisen. Inmiddels is dat voor daken Rc 6.0 en muren Rc 4.5. Voor glas moet het HR++ zijn. Voor de zijwangen  wordt nog een uitzondering gemaakt door ze te mogen beschouwen als kozijn, maar je bent een dief van je eigen portemonnee als je dat doet. Bovendien is dat ook negatief voor het comfort. Het is met PIR of resolschuim goed mogelijk om de wangen niet te dik te laten worden.

Met het verlengen van de dakkapel verdwijnt ook een klein kunststof uitzetraampje waar ook veel warmte door verdween. De verwachting is dat door deze ingreep het gasverbruik met ongeveer 50 m3 zal dalen en dat het zomers minder warm wordt binnen.

Laat een reactie achter

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.