Onafhankelijk advies over energiebesparing, domotica & duurzaamheid

Duurzaam

Meer zonne-energie zelf gebruiken

Bang dat je straks helemaal geen vergoeding meer krijgt voor teruggeleverde stroom? Zo’n vaart loopt het nog niet. Van 2023 tot 2031 wordt de salderingsregeling langzaam afgebouwd. Meer stroom zelf afnemen voorkomt dat je moet terugleveren. Hoe minder je teruglevert, hoe minder ‘last’ je hebt van deze afbouw. Hoe? Lees verder!

Overspanning door zonnepanelen

Er is nog een nadeel aan stroom terugleveren. De laatste jaren komen er steeds meer buren met zonnepanelen bij. Deze liggen dan vaak op dezelfde zonrichting, waardoor ze allemaal op hetzelfde moment pieken. Bij mij thuis loopt ‘s middags het voltage al op tot 249 V. En bij 252 V schakelen de omvormers af. Verstandig om dat thuis ook eens te controleren!

Leg je zonnepanelen op het oosten en westen

Een aantal jaren geleden en misschien nu nog wel adviseerden installateurs de panelen op het zuiden te leggen. Als je bovenaan begonnen bent met lezen besef je misschien al dat het niet meer zo slim is dit nog steeds te doen. Op de grootste piekmomenten is stroom tevens het goedkoopst. Als het terugleveren hieraan gelieerd gaat worden krijg je straks misschien wel het minste vergoed als de panelen op zuid het hardste opwekken.

Door de opwek meer te spreiden heb je meer kans zelf de energie te gebruiken. Panelen op oost en west wekken juist meer energie ‘s ochtends en ‘s avonds op. Vooral na 17:00 als iedereen thuis begint te komen is stroom duur.

Met panelen op het oosten en westen produceer je juist energie op momenten dat je er zelf meer aan hebt

Zelf je stroom gebruiken

De vaatwasser of wasmachine overdag aanzetten is natuurlijk het eerste waar je aan denkt en een goed begin. Deze apparaten warmen echter vooral aan het begin van hun cyclus water op, en daarna gebruiken ze nog maar een klein beetje energie voor de motor en pomp.

Zonder echt op te letten gebruik je zelf al snel 30 % van je opwek.

Energiepionier

Veel gaat dit dus niet schelen. Al is elke kWh meegenomen. Je hebt echt iets nodig dat langere tijd veel energie kan gebruiken, zonder dat het pure verspilling is.

1. Boilers

Zonne energie in water opslaan is het makkelijkste. Je kunt een eenvoudige elektrische boiler gebruiken, of een warmtepompboiler. Sommige hebben zelfs een aparte regeling voor zonne-energie, zoals de Atlantic Calypso VM. Als je een wattage kunt kiezen, kies dan iets dat langere tijd lager ligt dan het opgewekte vermogen. Als je al een wartepomp met losse boiler hebt kun je daarop vaak ook tijdstippen programmeren. Ook de keukenboiler helpt mee.

2. Warmtepomp /Airco

Ook typisch zo’n apparaat dat je makkelijk pas vanaf 11.00 ‘s ochtends aan hoeft te zetten. Hij zal dan even wat harder moeten werken, maar dat is dan wel op zonnestroom! Op het moment dat je het meeste opwekt kun je extra bufferen door de temperatuur dan een paar graden te verhogen of verlagen, zodat er ‘s avonds minder stroom nodig is.

3. Thuisaccu’s

De thuisaccu moet nog aan z’n opkomst beginnen. Op het moment dat teruglevering minder gaat opleveren zal dit echter veranderen. Energiemaatschappijen zullen je dan ook gaan betalen als er juist extra stroom nodig is. Zo help je het net te stabiliseren en verdien je de thuisaccu terug.

Alle accu’s van iPad’s, batterypacks en andere accu’s die je hebt kun je wél al overdag laten laden, al zet het minder zoden aan de dijk. De accu van een elektrische fiets kan ook, daar past al een halve kWh in.

4. Elektrische auto

In een auto kun makkelijk voor een paar dagen zonne-energie kwijt. Kies een laadpaal met load balancing zodat deze het laadvermogen afstemt op de opwek. Dat is sowieso handig om de hoofdzekering niet te overbelasten. Als er veel apparaten aan staan zal de auto even wat minder snel laden. In de ECO stand van de laadpaal wordt er zelfs alleen met zonnestroom geladen. Een voorbeeld van een laadpaal die dit kan is de Zappi.

Alleen al een hybride auto heeft vaak een accu van 8-12 kWh. De opbrengst van mijn panelen ligt op goede dagen op 20 kWh, dus met een beetje plannen kun je een groot deel van de zelf opgewekte stroom zelf gebruiken.

2 Comments

  1. Teo Oswald

    De zonnepanelen van de hele straat zitten ook vaak op dezelfde fase. Als je drie fase hebt, even zoeken naar de laagste spanning. Mijn omvormer ging er al bij 251 uit. Door ze aan te sluiten op een minder belaste fase was het probleem opgelost. Kom nu niet meer boven de 237.

Laat een reactie achter

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.