Onafhankelijk advies over energiebesparing, domotica & duurzaamheid

Koelen/verwarmen

Juiste radiatorcapaciteit berekenen bij Lage Temperatuur Verwarming

In de slaapkamer op zolder moet een nieuwe radiator komen. Zomaar afgaan op wat er hing lukt niet meer. De isolatie van de dakkapel is een stuk beter en ook door het glas is het verlies nu veel kleiner geworden. Een kleinere radiator zou dus kunnen, maar anderzijds probeer ik met een zo laag mogelijke watertemperatuur te stoken wegens het rendement van de gasketel en een mogelijke toekomstige warmtepomp. En daar heb je juist weer een grotere radiator voor nodig.

Voor de slaapkamers op de eerste verdieping heb ik destijds voor zo groot mogelijke T11 radiatoren gekozen. Deze hebben een plaat met daarachter lamellen (ribbels aan de achterzijde). De oude T10’s hadden deze lamellen niet. Een beetje terug gerekend moet er op de slaapkamers ongeveer 25 W/m3 bij een regime van 75/70/20 aan capaciteit hebben gehangen. Dat leek me in eerste instantie erg weinig. In diverse berekeningen op internet kom ik zo’n 50-60 W/m3 tegen als richtlijn voor benodigd vermogen. Toch kan ik me niet voorstellen dat ze dat bij de bouw verkeerd hebben gedaan, dus heb ik deze getallen aangehouden.

Capaciteit berekenen

Je berekent het aantal Watt per m3 door de radiatorcapaciteit te delen door het aantal kubieke meters van de ruimte. Om te bepalen wat de capaciteit van een radiator is heb ik de volgende tabel gebruikt: 9188920 Thermrad technische brochure – 2015. Neem de maten van de radiator op en zoek het model dat daar het meest bij in de buurt komt.

De nieuwe radiatoren hebben een radiatorcapaciteit van minstens 35 W/m3.  in combinatie met het nieuwe HR++ glas en zelfregulerende ventilatieroosters in plaats van kiepraampjes is het de afgelopen jaren warm genoeg gebleven met een aanvoertemperatuur van max 60 graden.

Maar bij lagere temperaturen neemt de capaciteit enorm af. In onderstaande tabel zie je de correctiefactoren om op een lagere/hogere temperatuur evenveel vermogen te hebben. Heb je nu dus een capaciteit van X  Watt bij een stookregime van 75/70/20 dan moet je bij 60/55/20 al een radiator hebben die 1,45 x zo groot is. Bij mij is dat dus de stap van 25 W/m3 naar 35 W/m3 geweest. Wil je terug naar 45 graden is dat al 2,93 x en bij 40 graden zelfs een 3,93 x zo grote radiator.

 

omrekentabel ltv

 

Een oorspronkelijke radiator van 500 W moet dus worden vergroot naar een versie van 1965 W om op een temperatuur van 40 graden toch 500 W af te kunnen geven. Als de radiator niet groot genoeg is zal er niet genoeg warmte in de ruimte afgegeven kunnen worden om deze op te warmen of op temperatuur te houden.

Ik heb mijn radiatoren dus berekend op 60/55/20. Maar door genomen besparende maatregelen lukt het met een lagere temperaturen ook nog wel. Het huis verwarmen met een watertemperatuur van 40 graden terwijl het buiten -10 graden is gaat nog niet lukken. In de huidige situatie met de gasketel zit ik echter met watertemperaturen rond de 45-50 graden het grootste gedeelte van de tijd in het HR gedeelte van de gasketel.

Warmte afgifte berekenen

Weet je hoeveel warmte in Watt er nodig is, dan heeft elke radiatorfabrikant tegenwoordig rekentabellen om uit te rekenen welke radiator je nodig hebt bij een zelfgekozen watertemperatuur.

Convectoren

Voor het verwarmen op lage temperatuur zijn convectoren veel beter geschikt dan radiatoren. Hierbij staat vaak al aangegeven welk vermogen ze leveren op lagere temperaturen, bijvoorbeeld bij de Jaga Strada. Ik kan deze convectoren van harte aanbevelen. Ze werken op echt lage temperaturen (35/30 graden) ook nog goed door middel van ventilatoren en met een warmtepomp kun je er ook nog mee koelen.

Op de site van Jaga kun je ook berekenen welke convector je nodig hebt bij een bepaalde watertemperatuur.

7 Comments

  1. Gino Smekens

    Iemand ervaring met het geluid van de ventilatoren in de lage-temperatuur-convectoren ?
    Wij hebben in het verleden al een slechte ervaring gehad met het geluid van een pelletkachel die volgens de fabrikant slechts 36 decibel zou produceren maar in realiteit veel luider en storend was …

  2. Floris

    Hi Luuk,
    ik ben enorm geinteresseerd in LTV. Bovenstaande artikel meermaals gelezen, maar ik kom er niet achter welk probleem je wilt oplossen en wat je nu precies doet om uit te rekenen welke radiator je nodig hebt. Mij lijkt dat ik zou moeten beginnen met het volume van de kamer.
    Er staat ook een foute waarde in het artikel, verkeerd overgenomen uit de tabel.
    svp even contact.
    Groet Floris

    • Comment by post author

      In eerste instantie wilde ik weten hoeveel Watt per m3 er oorspronkelijk was bedacht voor de kamer. Dat is niet per se nodig als je al weet hoeveel Watt je in totaal nodig hebt. Op basis daarvan kun je een nieuwe LTV radiator uitzoeken. Als je het benodigde wattage niet weet kun je dat op basis van het volume van de kamer en warmtebehoefte per m3 doen.

    • Floris

      Dank je Luuk,

      Hoe kom ik van benodigd vermogen (warmte vraag) naar de juiste gewone radiator voor LTV?

      mijn behoefte voor kamer 1 van 30m3 is 293W, bij een temp van 18 graden zou het benodigd vermogen van radiator 2089W zijn (70 W/m3).

      Hoe weet ik welke radiator ik minimaal moet nemen bij een aanvoer van 40 graden? of 50 graden? (uitgaande van de Thermrad technische brochure boven)

  3. Frans Nico

    Beste Luuk,

    Vanwege de energietransitie ben ik bezig mijn hoekbovenwoning daarop voor te bereiden. Daar komt veel meer bij kijken dan enkel een paar radiatoren. Ik ben begonnen met het aanpassen van mijn elektriciteitsinstallatie. Met slecht 3 groepen op een 1 x 35A aansluiting is niet veel te beginnen. De tweede stap is bij mij het vervangen van de radiatoren die geschikt moeten zijn voor het verwarmen met een warmtepomp met een watertemperatuur van 35/30/20 (wateraanvoertemperatuur/waterretourtemperatuur/ruimtetemperatuur). Dat is niet te halen met een gebruikelijke radiator. Als vloer- of wandverwarming geen optie is kom ik uit op het gebruik van convectoren. Een convector in een mooi jasje wordt ook wel een lagetemperatuurradiator (LTV) genoemd. Een vier keer grotere radiator heeft niet veel zin, want dat brengt met zich mee dat de waterinhoud van de installatie dan ook vele malen groter wordt. Deze grotere waterinhoud moet dan ook weer opgewarmd worden en door de grotere waterinhoud duurt het ook langer voordat het retourwater terug is om opnieuw verwarmd te worden. Dat brengt extra kosten met zich mee. Op dit moment ben ik aan het testen hoe de afgifte van warmte zich verhoudt tot een watertemperatuur van 35/30/20. Dat ziet er niet rooskleurig uit.

Laat een reactie achter

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.