In woongebouwen zijn verlichte bordjes die de vluchtroute aangeven en noodaccu’s niet (meer) verplicht volgens het BBL (voorheen bouwbesluit) 2024. De regelgeving is in het verleden wisselend geweest, en ook de interpretaties verschillen nog wel eens. Ook vanuit onzekerheid zijn er ‘voor de zekerheid’ soms toch maar wel noodarmaturen opgehangen. Er is dus een wildgroei aan oplossingen en opvattingen ontstaan.
Het gevolg is dat er door woningcorporaties, VVE’s en andere vastgoedeigenaren hogere onderhoudskosten dan noodzakelijk worden gemaakt. Dit gaat dan vaak ten koste van onderhoud aan esthetische zaken als schilderwerk, badkamers, keukens en toiletten.
Toch wil je ook in complexen met alleen maar woningen soms de vluchtroutes duidelijker aangeven. Bijvoorbeeld omdat er veel onoverzichtelijke gangen zijn, of het noodtrappenhuis uitkomt bij de bergingen.
Dat kan natuurlijk wel met de armaturen die ook gebruikt worden in situaties waar deze wel verplicht zijn, maar dit is een dure oplossing. Het armatuur kost snel enkele honderden euro’s, en de noodaccu of condensator moet jaarlijks op werking worden gecontroleerd. Wanneer de accu versleten is dan moet die tevens vervangen worden. Er zijn dus ook jaarlijks terugkerende kosten.
Lichtgevende vluchtwegaanduiding
Een goedkopere en effectieve oplossing om vluchtwegen te verduidelijken is het gebruik van fotoluminiscerende (glow in the dark) bordjes. Deze bordjes kunnen zelfs langer licht geven dan een verlicht bordje met een noodaccu. Zelfs tot wel 35 uur.
Bovendien is elektriciteit in Nederland 99,9% van de tijd beschikbaar. De kans dat er tegelijkertijd geen licht is én een calamiteit plaatsvindt, is dus uitermate klein. Mocht dat toch gebeuren, dan lichten de bordjes alsnog op en blijven ze zichtbaar. En die 99,9 % van de tijd worden de bordjes al verlicht door de algemene verlichting. Bovendien heeft vrijwel iedereen tegenwoordig een telefoon met ingebouwde zaklamp of een aparte zaklamp (in zijn noodpakket) in huis.
Een bijkomend voordeel is de verminderde CO2-uitstoot. De bordjes verbruiken geen elektriciteit, er zijn geen accu’s nodig die jaarlijks geinspecteerd en elke drie jaar vervangen moeten worden. Dit bespaart niet alleen accu’s maar ook onnodige reisbewegingen.

Let hier op bij implementatie
Door alle verschillende wetgeving, situaties en achtergronden van installateurs kan het nog wel eens lastig te zijn om er samen uit te komen wanneer iets verplicht is of niet.
Hierdoor wordt een ogenschijnlijk simpele aanpassing toch ingewikkeld. De uitdaging ligt vooral bij communicatie en draagvlak: hoe krijg je iedereen mee met een nieuwe methode terwijl sommigen al jarenlang gewend zijn aan een andere werkwijze? Regelgeving werd bovendien verschillend geïnterpreteerd, wat zorgt voor onzekerheid over de implementatie.
Naast het BBL heb je ook te maken met Arbowetgeving. Hierin staat dat een werkgever verplicht is de werknemer veilig te kunnen laten werken. Dat betekent dat bij stroomuitval de werknemer veilig de werkplek moet kunnen verlaten. In het geval van bijvoorbeeld monteurswerkzaamheden is een persoonlijk middel als een zaklamp ook voldoende.
Op het moment dat een gebouw andere functies heeft dan uitsluitend wonen, dan kan het wel noodzakelijk zijn om noodverlichting te plaatsen in de vluchtroutes vanuit de andere functies. Vraag bij twijfel een specialist om hulp.
Laat een reactie achter