Onafhankelijk advies over energiebesparing, domotica & duurzaamheid

Koelen/verwarmen

Badkamer komt niet op temperatuur

Onderstaande vraag kreeg ik van een lezer:

Sinds kort is voor de eerste keer de verwarming aangegaan in ons nieuwe huis. Nu heb ik tijdens de bouw besloten om voor een warmtepomp te gaan i.p.v. een gasketel. We hebben overal vloerverwarming. Ik heb een “normale” Robot verdeler hangen en een EvoHome systeem voor extra comfort en energiebesparing. 

Nu is het in huis over het algemeen (nog) de juiste temperatuur. Echter op onze badkamer willen we voor extra comfort de temperatuur op 22 graden i.p.v 20 graden hebben. En dat krijgen we niet voor elkaar. De groep van de badkamer op de verdeler wordt door EvoHome mooi opengezet en de warmtepomp begint te werken. Het water in de leiding wordt ongeveer 38 graden (afhankelijk van de buitentemperatuur). Het water in de verdeler (en met name het retour water) loopt snel op naar waarden rond de 35 graden. Op een gegeven moment (na een minuut of 20) houdt de warmtepomp het voor gezien en stopt zo’n 15-20 min met werken om vervolgens weer het riedeltje opnieuw te doorlopen. Ik vermoed dat het systeem z’n warmte niet kwijt komt, of er iets vreemds gebeurt met de menging van het water.

Heb jij enig idee wat er aan de hand kan zijn? Is er een verkeerde verdeler, een defect, verkeerde instellingen??? De “specialisten” hebben geen idee en langzaam maar zeker wordt ik een beetje moedeloos.

Hopelijk kun jij me meer inzicht geven in waarom dit probleem ontstaat en of dit is op te lossen met een LTV verdeler (of wat anders).

Antwoord

Een vloer heeft een bepaald afgiftevermogen bij een bepaalde temperatuur. Meer warmte kan er op dat oppervlakte simpelweg niet worden afgegeven. Laten we zeggen dat de vloer 1000 W bij 35 graden kan afgeven. Als er op hetzelfde moment 800 W aan warmte weglekt via de afzuiging, naar de muur en andere kamers dan wordt het dus warmer in de badkamer omdat er meer warmte in komt dan er uit gaat. Alleen hoe warmer het wordt hoe meer warmte er ook weglekt. Het temperatuurverschil met aangrenzende ruimtes wordt immers groter.

Op een gegeven moment wordt er dan een evenwicht bereikt. Er komt 1000 W in, en er lekt weer 1000 W weg. Op dit punt zal de temperatuur niet verder meer stijgen, maar gehandhaafd worden.

Dit is de theoretische verklaring voor het feit dat een kamer niet warmer kan worden.

In de praktijk zit je ook nog met het mimimaal vermogen van het warmteproducerende apparaat. Je vermoedde zelf al dat het systeem zijn warmte niet kwijt kan en dat vermoeden klopt. Stel nou dat de vloer maar 1000 W kan afgeven, maar de warmtepomp geeft op z’n allerallerlaagste stand 1500 W. Dan levert de warmtepomp dus meer warmte dan de vloer kan afgeven. Hierdoor stijgt de temperatuur van het water. Aan het begin als het water dat terug komt nog koud is, is dat geen probleem, maar als hij water van 35 graden terugkrijgt moet hij daar nog steeds dezelfde hoeveelheid warmte aan toevoegen. Kortom, de warmtepomp heeft veel te veel capaciteit om enkel een klein kamertje te verwarmen.

Doordoor zal de temperatuur van het water blijven stijgen en stijgen, totdat hij in de beveiliging slaat en de warmtepomp uitzet. Zo krijgt het systeem weer de tijd om af te koelen en na een bepaalde tijd zal hij dan weer opstarten. Maarja, ondertussen koelt de badkamer weer af en zal hij de 22 graden nooit halen.

Tot zover het probleem en de verklaring er van. Er zijn een aantal mogelijke oplossingen.

Oplossingen

Instelling max watertemperatuur verhogen.

Bij een hogere temperatuur heeft de vloer meer afgiftevermogen en zal er meer warmte in de badkamer komen. Hierdoor kan de warmtepomp ook meer warmte kwijt en zal minder snel afslaan. Nadeel is wel dat het rendement van de warmtepomp afneemt naarmate de temperatuur hoger wordt. En aan het verhogen van de watertemperatuur zit ook een limiet.

Meer warmte-afgevend oppervlakte.

Door het bijplaatsen van een convector of bijvoorbeeld wandverwarming creëer je extra capaciteit waardoor er op dezelfde lage temperatuur meer warmte afgegeven kan worden

Buffervat in de retourleiding plaatsen.

Deze setup zag ik vandaag nog bij iemand met een warmtepomp. Het water dat terugkomt uit de vloer wordt eerst in een buffervat gestopt. De warmtepomp krijgt dan eerst het koude water terug dat in het buffervat zat. En het buffervat wordt gevuld met warm water. Op die manier kan de warmtepomp een langere ‘run’ maken. Als het buffervat vol zit met warm water zal de warmtepomp afslaan maar de pomp kun je instellen op een nadraaitijd. Zo blijft de pomp draaien en warmte weer uit het buffervat halen. Bij zoneregelingen is een buffervat eigenlijk altijd aan te raden.

Bijverwarmen op een andere manier

Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om een infrarood paneel of straalkachel op te hangen. Eigenlijk is dit dus ook gewoon extra capaciteit bijplaatsen.

2 Comments

  1. Roland

    Bij mij was iets soortgelijks. Ik heb toen de pomp van de vloerverwarming via de Elga aan laten sluiten met de extra printplaat. Probleem opgelost. Nu draait hij lekker door en stopt niet om de 20 minuten. (Ik had een externe regelaar die de pomp aanzet bij 25 gr dat werkte bij mij niet)

  2. koen

    Hi, mooi artikel, moet een buffervat in de retour leiding ?? Bij mij zit ie in de aanvoer leiding en daar zit dan direct de pomp op. De Warmtepomp maakt m.i. rare cyclus van 0-2800 watt en terug waarna de temp in de vloer van 21 naar 26 naar 21 gaat de hele tijd. Er is denk ik meer dan genoeg afgite mogelijkheid met 8 groepen en een (nog) niet geisoleerde vloer. Ik zie dat TW in de ketel op 41 staat en er komt slechts 26 a 27 bij de verdeler aan. Zie ook mijn andere vraag. Alvast dank mvg koen

    ps – ik zie trouwens dat de tiki buffervat zowel in de aanvoer als retour zit .. er zitten 4 aansluitingen op .. op 1 daarvan zit de pomp dus retour en aanvoer worden gemend kennelijk ?

    ps – sorry voor nog een aanvulling: ik zie dat buffervat 50 liter is… de warmpetpom is 7.5 kw .. ik kom op internet wat rekensommetjes tegen en daar zeggen ze 25 liter per kw … dus dan zou ik een buffervat van wel 150 liter moeten hebben ? ipv 50 liter ? Heeft dat wezenlijke invloed ? En heeft het nut te pomp sneller te zetten zodat water sneller uit het vat naar de vloer etc gaat en het vat dus koeler blijft en de pomp niet staat te tokkelen ?

Laat een reactie achter

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.